szorgalmi út

English translation: easement across

GLOSSARY ENTRY (DERIVED FROM QUESTION BELOW)
Hungarian term or phrase:szolgalmi út
English translation:easement across
Entered by: Tamás Horváth

10:47 Apr 24, 2020
Hungarian to English translations [Non-PRO]
Tech/Engineering - Transport / Transportation / Shipping / Elnézést, szolgalmi akart lenni :)
Hungarian term or phrase: szorgalmi út
A segítségeteket kérem szépen, sehol nem találom.
Tamás Horváth
Hungary
Local time: 22:44
easement across
Explanation:
A szolgalmi út, az „easement across” :)
Selected response from:

Peter Szekretar
France
Local time: 22:44
Grading comment
Köszönöm!
4 KudoZ points were awarded for this answerSummary of answers provided
5 +3easement across
Peter Szekretar
Summary of reference entries provided
A szolgalmi jog fogalma (servitus)
Erzsébet Czopyk

Discussion entries: 1

  

Answers


25 mins   confidence: Answerer confidence 5/5 peer agreement (net): +3
easement across


Explanation:
A szolgalmi út, az „easement across” :)

Peter Szekretar
France
Local time: 22:44
Native speaker of: Native in HungarianHungarian
Grading comment
Köszönöm!
Notes to answerer
Asker: Köszönöm szépen! Igen, ezt jól benéztem :)


Peer comments on this answer (and responses from the answerer)
agree  Balázs Nagy: Igen!
2 mins
  -> Köszönöm.

agree  Sándor Hamvas: Ha szolgalmi (más nem nagyon lehet), akkor igen.
10 mins
  -> Köszönöm.

agree  Erzsébet Czopyk
10 days
Login to enter a peer comment (or grade)
Reference comments


10 days
Reference: A szolgalmi jog fogalma (servitus)

Reference information:
(servitus), idegen dologban való jog (jus in re aliena), amelynél fogva az idegen személynek más tulajdonában levő dolgon bizonyos használati joga van, melyet a tulajdonos tűrni tartozik, vagy pedig a tulajdonos abbanhagyni tartozik oly tényt, melyhez különben tulajdonjogánál fogva joga lett volna. A Sz.-nak alávetett dologról azt mondják, hogy szolgál (servit) és innen az idegen dologban való ily jogot Sz.-nak nevezik. Az osztrák polgári tkv a szolgalmat akként határozza meg, hogy a Sz. joga által köteleztetik a tulajdonos másnak hasznára a maga dolga tekintetében valamit tűrni vagy elmulasztani. A szolgalmakra vonatkozó jogszabályok összességét, de magokat az egyes szolgalmakat is szolgalmi jognak nevezzük. A Sz.-ról adott fogalommeghatározásból következik, hogy a Sz. csak abban állhat, hogy a Sz. által korlátolt tulajdonos valamit tűrjön; ezek az u. n. servitutes, quae in patiendo consistunt, vagy abban, hogy a tulajdonos valamit ne tegyen; ezek az u. n. servitutes, quae in non faciendo consistunt; ellenben a Sz. soha sem állhat abban, hogy a tulajdonos valamit tegyen. Ezt fejezi ki a jogelv: Servitus in faciendo consistere non potest. Minthogy a Sz. idegen dologban való jog, a tulajdonosnak saját dolgán nem lehet szolgalma; nulli res sua servit, másrészt Sz. csak dolgon lehetséges, tehát szolgalmon Sz. nem képzelhető: servitus servituti esse non potest.
http://www.kislexikon.hu/szolgalom_a.html


SZOLGALOM ÉS KÖZÉRDEKŰ HASZNÁLAT
XXXIII. Fejezet
A telki szolgalom
5:160. § [A telki szolgalom fogalma]
(1) Telki szolgalom alapján az ingatlan mindenkori birtokosa átjárás, vízellátás, vízelvezetés, pince létesítése, vezetékoszlopok elhelyezése, épület megtámasztása céljára vagy az ingatlan mindenkori birtokosa számára előnyös más hasonló célra más ingatlanát meghatározott terjedelemben használhatja, vagy követelheti, hogy a másik ingatlan birtokosa a jogosultságából egyébként folyó valamely magatartástól tartózkodjék.
(2) Ha valamely föld nincs összekötve megfelelő közúttal, a szomszédok kötelesek tűrni, hogy az ingatlan mindenkori birtokosa földjeiken átjárjon.
http://www.ingatlanjog.hu/jogszabalyok/146

Telki szolgalom alapján valamely ingatlan (uralkodó telek) mindenkori birtokosa más ingatlanát (szolgáló telek) meghatározott terjedelemben használhatja, vagy követelheti, hogy a szolgalommal terhelt ingatlan birtokosa a jogosultságából egyébként folyó valamely magatartástól tartózkodjék [Ptk. 166. § (1) bek.]. A szolgalom olyan dologi jog, amelynek sem jogosultja, sem kötelezettje nem eleve megnevezett személy, hanem egy telek mindenkori birtokosa, függetlenül attól, hogy a telket tulajdonosként, haszonélvezőként, haszonbérlőként, bérlőként stb. birtokolja. A szolgalom természetéből fakad ezért, hogy önálló forgalom tárgya nem lehet.
https://regi.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tamop425/2011_0001_5...

A szolgalom eredetileg olyan korlátolt dologi jog, amely egy telek (uralkodó telek, lat. praedium dominans) mindenkori használóját megilleti egy szomszédos telek (szolgáló telek, lat. praedium serviens) tekintetében. A telki szolgalmak két fő csoportja: a mezei telki szolgalmak és a városi telki szolgalmak. Ez utóbbi megkülönböztetés azon alapul, hogy a szolgalom építménnyel (építkezéssel) kapcsolatos-e vagy sem. A telki szolgalmak jelentős része már a posztklasszikus római jogban törvényi szolgalommá alakult.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Szolgalom

Erzsébet Czopyk
Hungary
Native speaker of: Native in HungarianHungarian
PRO pts in category: 8
Login to enter a peer comment (or grade)Login or register (free and only takes a few minutes) to participate in this question.

You will also have access to many other tools and opportunities designed for those who have language-related jobs (or are passionate about them). Participation is free and the site has a strict confidentiality policy.

KudoZ™ translation help

The KudoZ network provides a framework for translators and others to assist each other with translations or explanations of terms and short phrases.


See also:

Your current localization setting

English

Select a language

Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search