KudoZ home » Italian to Albanian » Environment & Ecology

Sviluppo sostenibile

Albanian translation: zhvillim i qëndrueshëm

Login or register (free and only takes a few minutes) to participate in this question.

You will also have access to many other tools and opportunities designed for those who have language-related jobs
(or are passionate about them). Participation is free and the site has a strict confidentiality policy.
GLOSSARY ENTRY (DERIVED FROM QUESTION BELOW)
Italian term or phrase:Sviluppo sostenibile
Albanian translation:zhvillim i qëndrueshëm
Entered by: laurenti
Options:
- Contribute to this entry
- Include in personal glossary

08:32 Apr 5, 2008
Italian to Albanian translations [PRO]
Environment & Ecology
Italian term or phrase: Sviluppo sostenibile
Fraza e sipërme është shkëputur nga emri i një projekti. Sikurse mund të kuptohet përkthimi/përshtatja e saktë në këtë rast ka një peshë të veçantë.

Projekti ka të bëjë me një studim kryer në fushën mjedisore, përkujdesi, ruajtja e mjedisit, ndikimi i aktiviteteve të ndryshëm prodhues mbi mjedisin.

Termi që jam duke përdorur në përkthime është "Pajtueshmëri": pra zhvillim i pajtueshëm, zhvillim që respekton mjedisin.
Vështirësia në përdorimin e termit të mësipërm lind kur ndeshen fraza si p.sh. "sostenibilità ambientale".

Ide? Mendimi juaj? Dikush tjetër është marrë me përkthime të ngjashme në fushën e mjedisit dhe ka përdorur terminollogji më të përshtatshme?
laurenti
Local time: 04:11
zhvillim i qëndrueshëm
Explanation:
Kjo është shprehja që përdoret në gjuhën tonë.

Ref.:
Sustainable development (Zhvillim i qëndrueshëm)
Është ai zhvillim që plotëson nevojat e së tashmes pa rrezikuar aftësinë e brezave të ardhshëm për të plotësuar nevojat e tyre.
SWOT Analysis: Perfshin analizen e aneve te forta dhe te dobta (S=Strong dhe W=Weakness) dhe nje analize te shanceve dhe te rreziqeve

http://www.moh.gov.al/fjalori/s.html


--------------------------------------------------
Note added at 1 hr (2008-04-05 10:15:15 GMT)
--------------------------------------------------

Tung Laurent, të falenderoj për reagimin. Duhet t'ju pranoj sinqerisht se nuk e di se kush e ka përdorur këtë shprehje për herë të parë në gjuhën shqipe. Megjithatë, mund t'ju them se kjo shprehje, mu në këtë trajtë dhe me këtë kuptim është përkthyer dhe përdoret edhe né gjuhë të tjera, si p.sh. në holandishte, që rastësisht e zotëroj "duurzame ontwikkeling", apo frëngjisht "développement" durable... kuptimi është d.m.th. "dicka që është për kohë të gjatë, dicka që mund të qëndrojë në kohë dhe rrethana të ndryshme" edhe atë sidomos në aspektin e mbrojtjes së ambientit, d.m.th aspekti ekologjik.
Zhvillim i qëndrueshëm do të thotë zhvillim pa efekte të dëmshme për ambientin.
Ky do të ishte për mendimin tim një tentim modest për zbërthimin semantik të kësaj shprehje.
Selected response from:

Sherefedin MUSTAFA
Netherlands
Local time: 04:11
Grading comment
1 KudoZ points were awarded for this answerSummary of answers provided
5 +3zhvillim i qëndrueshëm
Sherefedin MUSTAFA
3Zhvillim i pranueshëm
illyricus


Discussion entries: 8

  

Answers


31 mins   confidence: Answerer confidence 5/5 peer agreement (net): +3
zhvillim i qëndrueshëm


Explanation:
Kjo është shprehja që përdoret në gjuhën tonë.

Ref.:
Sustainable development (Zhvillim i qëndrueshëm)
Është ai zhvillim që plotëson nevojat e së tashmes pa rrezikuar aftësinë e brezave të ardhshëm për të plotësuar nevojat e tyre.
SWOT Analysis: Perfshin analizen e aneve te forta dhe te dobta (S=Strong dhe W=Weakness) dhe nje analize te shanceve dhe te rreziqeve

http://www.moh.gov.al/fjalori/s.html


--------------------------------------------------
Note added at 1 hr (2008-04-05 10:15:15 GMT)
--------------------------------------------------

Tung Laurent, të falenderoj për reagimin. Duhet t'ju pranoj sinqerisht se nuk e di se kush e ka përdorur këtë shprehje për herë të parë në gjuhën shqipe. Megjithatë, mund t'ju them se kjo shprehje, mu në këtë trajtë dhe me këtë kuptim është përkthyer dhe përdoret edhe né gjuhë të tjera, si p.sh. në holandishte, që rastësisht e zotëroj "duurzame ontwikkeling", apo frëngjisht "développement" durable... kuptimi është d.m.th. "dicka që është për kohë të gjatë, dicka që mund të qëndrojë në kohë dhe rrethana të ndryshme" edhe atë sidomos në aspektin e mbrojtjes së ambientit, d.m.th aspekti ekologjik.
Zhvillim i qëndrueshëm do të thotë zhvillim pa efekte të dëmshme për ambientin.
Ky do të ishte për mendimin tim një tentim modest për zbërthimin semantik të kësaj shprehje.

Sherefedin MUSTAFA
Netherlands
Local time: 04:11
Native speaker of: Native in AlbanianAlbanian, Native in MacedonianMacedonian
PRO pts in category: 1
Notes to answerer
Asker: Faleminderit Sherefedin, po, duke "google-uar" për disa minuta ndesha në përdorimin e shpeshtë të përkthimit të propozuar... mesa duket po harroj shqipen!?!... apo shqipja po ndryshon në menyrë jo "të qëndrueshme"? Kur kryej përkthime përdor një skemë të ngjashme me: Faza 1) orgjinali->përkthimi; Faza 2) përkthimi->orgjinali; Faza 3) Korrigjime; Faza 4) Përsëritja e fazave 1,2 e 3. Termi i "qëndrueshëm" nuk kalon as fazën e parë. Kush dhe ku e ka përdorur për herë të parë?


Peer comments on this answer (and responses from the answerer)
agree  Gentiana Kasemi: Isha pikërisht duke menduar mbi versionet e ndryshme (i pranueshëm/i pajtueshëm/i qëndrueshëm) dhe shoh që mendimi im anon fort drejt kësaj përgjigjeje. Pra, (sa për shaka) nuk mund të themi "ekuilibër i paqëndrueshëm"? :)
1 hr
  -> Të faleminderit Genta. Propozimi i një përgjigje për mua paraqet vetëm pjesëmarrje në një tentim të përbashkët për ta gjetur përkthimin sa më të përshtatshëm. Duke ndihmuar ndihmohemi!

agree  Orian Cuko
3 hrs
  -> Faleminderit Orian.

agree  Fabiana Papastefani-Pezzoni: I qëndrueshëm. Pikërisht kështu.
4 hrs
  -> Faleminderit Fabi.
Login to enter a peer comment (or grade)

16 mins   confidence: Answerer confidence 3/5Answerer confidence 3/5
Zhvillim i pranueshëm


Explanation:
sostenibile - që mund të mbrohet, që ia vlen të mbrohet (një ide pikëpamje etj.) - fig. i përballueshëm, i durueshëm, i pranueshëm.


--------------------------------------------------
Note added at 3 hrs (2008-04-05 11:37:17 GMT)
--------------------------------------------------

Për një informacion më të saktë, ju këshilloj ta kërkoni këtë term në "Dizionario Italiano-Albanese / Fjalor Italisht-Shqip", Ferdinand Leka, Zef Simoni. Shtëpia Botuese Besa-Çabej. (i qëndrueshëm = stabile, fermo, duraturo, durevole).

--------------------------------------------------
Note added at 3 hrs (2008-04-05 12:00:39 GMT)
--------------------------------------------------

Për kuriozitet kërkova edhe në fjalorin "Albanian English" Oxford Dictionary - Leonard Newmark. Termi i qëndrueshëm përkthehet: stationary, fixed, invariable, stable, durable, permanent, enduring, resistant, persistent. - Pra përdorimi i përkthimit të termit "sustainable" si "i qëndrueshëm" është i dyshimtë...

--------------------------------------------------
Note added at 7 hrs (2008-04-05 16:23:19 GMT)
--------------------------------------------------

Normalisht, përpara se të përkthej një fjalë, unë kontrolloj fjalorët...

--------------------------------------------------
Note added at 8 hrs (2008-04-05 16:35:14 GMT)
--------------------------------------------------

ZHVILLIM m. sh.
1. Veprimi dhe gjendja sipas kuptimeve të foljeve ZHVILLOJ, ZHVILLOHEM. Zhvillim i shpejtë (i madh, me hope). Zhvillimi i fidanëve. Zhvillimi i sëmundjes. Zhvillimi i
lojës (i festivalit). Zhvillimi i bashkëbisedimeve. Zhvillimi i orës së mësimit. Zhvillimi i një teme të re. Ndërprerja e zhvillimit. Është në zhvillim e sipër. Merr zhvillim diçka zhvillohet.
2. filoz. Procesi dialektik i kalimit të plotë nga një gjendje cilësore në një gjendje tjetër cilësore, nga më e thjeshta te më e ndërlikuara, nga më e ulëta te më e larta, nga më e vjetra te më e reja, që kryhet nëpërmjet luftës së të kundërtave dhe që ka si karakteristikë kryesore zhdukjen e së vjetrës dhe fitoren e së resë. Lëvizja dhe zhvillimi. Lufta e të kundërtave dhe zhvillimi. Ligjet e zhvillimit dialektik. ------ Pra: gjithshka mund të jetë zhvillimi por jo "i qëndrueshëm".


--------------------------------------------------
Note added at 8 hrs (2008-04-05 16:42:16 GMT)
--------------------------------------------------

Më falni se nuk shtova edhe termin:
QËNDRUESHËM mb.
1. Që i bën ballë një force a një veprimi të jashtëm
pa u prishur a pa u dëmtuar, që mban shumë. Mur
i qëndrueshëm. Urë e qëndrueshme. Ngjyrë e
qëndrueshme. Lidhje e qëndrueshme. Organizëm
i qëndrueshëm. Mikrob i qëndrueshëm. Bazë e
qëndrueshme.
2. Që nuk ndryshon për një kohë të gjatë, që
mbetet njësoj; që nuk ka lëkundje; kund. i
lëkundshëm. Çmime të qëndrueshme. Kohë e
qëndrueshme. Të korra t ëqëndrueshme. Rrymë
e qëndrueshme. Të ardhura të qëndrueshme.
Tog i qëndrueshëm. gjuh. togfjalësh, gjymtyrët e
të cilit kanë lidhje të ngushta kuptimore dhe që
përdoret e riprodhohet i gatshëm në të folur.
3. fig. Që mbahet a ruhet për një kohë të gjatë
ashtu siç është, që nuk prishet a nuk ndryshohet
me kalimin e kohës; i fortë. Miqësi e
qëndrueshme. Politikë e qëndrueshme. Paqe e
qëndrueshme. Sistem i qëndrueshëm. Qeveri e
qëndrueshme. Tipare (ndjenja) të qëndrueshme.
4. Që qëndron me këmbëngulje e me vazhdimësi
në rrugën që ka zgjedhur, që nuk ndryshon
qëndrimet, mendimet etj.; që është veti e një njeriu
të tillë. Njeri i qëndrueshëm. Me vullnet (me
karakter) të qëndrueshëm. I qëndrueshëm në
mendime.    Reference: http://europa.eu/scadplus/leg/it/s15001.htm
illyricus
Italy
Local time: 04:11
Works in field
Native speaker of: Native in ItalianItalian, Native in AlbanianAlbanian
Notes to answerer
Asker: Faleminderit Illyricus, në fakt është termi që kam përdorur në versionin "alfa" të përkthimeve. Jam akoma në kërkim të "përkthimeve" alternativë, edhe jo të drejtpërdrejtë.

Login to enter a peer comment (or grade)
Return to KudoZ list


KudoZ™ translation help
The KudoZ network provides a framework for translators and others to assist each other with translations or explanations of terms and short phrases.See also:Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search