KudoZ home » Norwegian to English » Other

Vikinger

Advertisement

Login or register (free and only takes a few minutes) to participate in this question.

You will also have access to many other tools and opportunities designed for those who have language-related jobs
(or are passionate about them). Participation is free and the site has a strict confidentiality policy.
09:05 Jun 16, 2001
Norwegian to English translations [Non-PRO]
Norwegian term or phrase: Vikinger
Vikingene nedstammer fra germanske stammer som flyttet nordover til Skandinavia for over 2.000 år siden. De var rasteløse og energiske mennesker. I 780 årene begynte de å dra på plyndringstokt til andre land. Snart utforsket de, bosatte seg og drev handel langt hjemmefra, fra Nord-amerika til Bagdad. På 1100-tallet ble vikingene kristne, og landene deres ble som de andre landene i Vest-Europa.

Vikingferdene ble ledet av høvdinger og høvdingsønner. Bare de hadde råd til å ruste ut skip og holde store mannskap med mat. Med seg på ferden fikk de oftest folk fra sitt eget hjemfylke, som så opp til dem som sine herrer og høvdinger.

Skandinaverne hadde handlet båder med europere og arabere i lange tider. Utpå 700-tallet begynte de å slå seg ned som nybyggre utenfor sitt eget. Snart plyndret store vikingflokker der de fant rikdommer, og erobret land der der folk ikke var sterke nok til å drive dem tilbake.

Vikingene dro ut på ferder fordi folketallet i Skandinavia vokste. Dermed ble det nok folk til å drive gården, selv om høvdingen tok mange menn med seg på lange ferder over sjøen.

Skjeletter som er funnet i graver fra vikingtiden, viser at enkelte har vært for krøpelt på grunn av sykdommer. Tuberkulose og andre smittsomme sykdommer må ha vært svært utbredt.

I vikingtiden snakket folk i skandinavia omtrent samme språk (norrønt mål). Vikingene fra Danmark, Sverige og Norge forstod hverandre godt. Først etter år 1000 begynte de tre språkene å bli forskjellig. Innbygerne på Island og Nordsjøen-øyene kom mest fra Vestlandet, og språket deres holdt seg lenge norsk. Lenge før vikingtide kjent folk i norden runene. Disse tegnene ble skåret inn i tre eller hugget i stein og bein. Derfor har de ingen buer eller vannrette linjer. Til å begynne med var det bare noen få som kjente hemmeligheten ved å skrive. Men etter hvert som de ble bedre kjent, skar mang inn daglidagse beskjeder.

Gudene

De gamle nordboene hadde mange guder og på faste tidspunkt hvert år møttes folk til blot. Da ofret de til guder og makter for å sikre seg gode avlinger, fred og trygghet. Disse gudene lignet på mennesker og hadde samme egenskaper som mennesker utenom at Gudene hadde overnaturlig evner og syrke.

Odin
Odin var den fremste av gudene. Han var krigsgud. Odin var også krigsgud og ble alltid fulgt av to ravner. Odin bodde i Vallhall. Det var et slags paradis for konger, høvdinger og krigere. Odin var først og fremst en gud for høvdinger og krigere, derfor holdt folk flest til Tor.

Tor
Tor var bøndenes gud. Han var tordenguden, som hadde makt over været – regn, storm og lyn. Tor var stor og kraftig, rødhåret, skjegget og hissig. Tor var en hissigpropp og var stadig i kamp med jotner og tusser. Tor hadde alltid med seg en hammer. Denne hammeren var gudenes beste beskytelse mot jotene, guders og menneskers fiender. Vikingen trodde at når det lynte var det Tor som farte over himmelen i en vogn trukket av to bukker. Hver gang det lynte trodde de Tor slyngret hammeren gjennom lufta.

Loke
Loke var selve skurken blant gudene . Han var av jotunslekt, men så slu og lur at gudene stadig trengte hans råd. Loke var ondskapsfill og pønsket stadig på å lure de andre. Når verdens undergang kommer vill Loke stå i spissen for de onde makter. Loke var faren til tre uhyrer og dattern til Loke het Hel og hun hersket i dødsriket langt mot Nord.

Vikingskipet

Viking ferdene hadde vært umulig uten skip som kunne seile over åpent hav i hardt vær og klare seg i all slags farevann. Skipene stakk ikke dypere i sjøen enn at de kunne trekkes inn på stranden. Dermed kunne vikingskipene legges til ved en hvilken som helst langgrunn strand, eller ro oppover de store elvene. Flo eller fjære var heller ingen alvorlig hindring for disse grunntgående båtene. Båtene var raske. Når vikingene skulle plyndre stormet de i land og kastes seg rett ut i angrepet, før de andre fikk forsvart seg. Når vikingene hadde fått bytte sitt forsvant de. Vikingskipene hadde sideror, som lett kunne styres av en mann. På grunn av sjølen var de brede og lave skipene sjødyktige og enkle å manoøvrere. Når det var umulig å seile, måtte mannskapet ro. Noen skip som foreksempel Osebergskipet var bygd for å ferde i smult farevan langs vann. De mest kjent Viking skipene er Gogstaskipet og Osebergskipet. Mennene hadde ikke benker til å sitte på når de rodde, så de satt antagelig på skipskistene sine. Skjoldene til mannskapet var festet i en lang rekke langs utsiden av relingen på skipet. Det var både vått og kaldt ombor på skipet når det var stor sjø. Om natten holdt to og to mann varmen i de store skinnsekkene som de ellers oppbevarte våpen og forskjellig annet i. Do fantes ikke ombord, så de måtte sette seg over rekken i all slags vær når de skulle gjøre noe.
Magnus Christensen
Advertisement


Summary of answers provided
naThe vikings
Mats Wiman


  

Answers


1 hr
The vikings


Explanation:
The rest of the text is a translation job and you could go to to ProZ Jobs at www.proz.com


    Native Scandinavian (Swede) with Norwegian friends
Mats Wiman
Sweden
Local time: 09:18
Native speaker of: Native in SwedishSwedish
PRO pts in pair: 176
Login to enter a peer comment (or grade)
Return to KudoZ list


KudoZ™ translation help
The KudoZ network provides a framework for translators and others to assist each other with translations or explanations of terms and short phrases.See also:Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search