autorska emisija

11:38 Mar 15, 2018
Serbian to English translations [PRO]
Media / Multimedia
Serbian term or phrase: autorska emisija
Reč je o organizaciji i TV produkciji. Kako bi se mogao ovaj pojam nazvati na engleskom? Naglasiću da sam razmišljao o opciji da to bude "talk-show", ali ne uklapa se jer je to uži termin. Ako neko ima ideju, bio bih zahvalan.
Milan Filipov
Serbia


Summary of answers provided
4 +1auteur TV show
Pavle Perencevic
4 -1copyrighted broadcast or copyrighted television show or program (programme)
Dragana Kragulj
3 -1Copyrighted TV programme/show
milena beba
Summary of reference entries provided
Autorska emisija - recept
Daryo

Discussion entries: 6

  

Answers


3 hrs   confidence: Answerer confidence 3/5Answerer confidence 3/5 peer agreement (net): -1
Copyrighted TV programme/show


Explanation:
Copyrighted TV programme/show…

milena beba
United Kingdom
Native speaker of: Native in SerbianSerbian, Native in Serbo-CroatSerbo-Croat

Peer comments on this answer (and responses from the answerer)
disagree  Daryo: every and any broadcast is supposed to be copyrighted - where is the distinctive element defining the broadcast of something called "autorska emisija", as opposed to say news, or weather forecast, or a football match?
5 hrs
Login to enter a peer comment (or grade)

3 hrs   confidence: Answerer confidence 4/5Answerer confidence 4/5 peer agreement (net): -1
copyrighted broadcast or copyrighted television show or program (programme)


Explanation:
See here: http://copyright.unimelb.edu.au/information/what-is-copyrigh...

https://en.wikipedia.org/wiki/TV_format - "A TV format is the overall concept and branding of a copyrighted television program."

https://www.ebu.ch/files/live/sites/ebu/files/Publications/E... - "Why does copyright matter for
broadcasters?
Copyright is – together with trademarks, patents and designs - part of intellectual property law. It provides creators of works with the exclusive rights to forbid or allow any other person, for a certain period of time, to use these works (or copies thereof) for their own endeavours. Just as
anyone wants to protect their property, creators want to protect their works, and broadcasters want to protect their activities. Copyright is intended to guarantee an economic reward in order to induce authors and other contributors to radio and television programmes to be creative and innovative."

https://www.paragraf.rs/propisi/zakon_o_autorskom_i_srodnim_... - Ovim zakonom uređuju se prava autora književnih, naučnih, stručnih i umetničkih dela (u daljem tekstu: autorsko pravo), pravo interpretatora, pravo prvog izdavača slobodnog dela, prava proizvođača fonograma, videograma, emisija, baza podataka i pravo izdavača štampanih izdanja kao prava srodna autorskom pravu (u daljem tekstu: srodna prava), način ostvarivanja autorskog i srodnih prava i sudska zaštita tih prava. http://www.wipo.int/wipolex/en/text.jsp?file_id=186468#LinkT... -THE LAW ON COPYRIGHT AND RELATED RIGHTS1
I. SUBJECT-MATTER OF THE LAW
Article 1 This Law shall regulate the rights of the authors of literary, scientific and artistic works (hereinafter: the copyright), right of performers, right of the first publisher of a free work, rights of producers of phonograms, videograms, broadcasts and databases, and rights of the editors of printed editions as rights related to the copyright (hereinafter: the related rights), the way of exercising the copyright and related rights and the judicial protection of such rights.


    https://www.ebu.ch/files/live/sites/ebu/files/Publications/EBU-Legal-Copyright-Guide.pdf
    Reference: http://copyright.unimelb.edu.au/information/what-is-copyrigh...
Dragana Kragulj
Serbia
Local time: 23:19
Native speaker of: Native in EnglishEnglish

Peer comments on this answer (and responses from the answerer)
disagree  Daryo: every and any broadcast is supposed to be copyrighted - where is the distinctive element defining the broadcast of something called "autorska emisija", as opposed to say news, or weather forecast, or a football match?
5 hrs
Login to enter a peer comment (or grade)

4 days   confidence: Answerer confidence 4/5Answerer confidence 4/5 peer agreement (net): +1
auteur TV show


Explanation:
There are quite a few reliable hits for "auteur show" and "auteur TV show". It's not a talk show and has nothing to do with copyright. "Autorski" in this sense comes from the world of film-making, and the English word (it is actually French) for it is "auteur". (See the explanation on Wikipedia.) It is also used adjectivally: hence: "auteur TV show".

--------------------------------------------------
Note added at 4 days (2018-03-19 12:35:56 GMT)
--------------------------------------------------

There's another phrase that may be a better fit here than "auteur": "creator-driven":

https://www.brainyquote.com/quotes/rose_byrne_415310

--------------------------------------------------
Note added at 5 days (2018-03-20 20:30:34 GMT)
--------------------------------------------------

I think Lingua SB is right. The closest to "autorska emisija" might be "hosted TV show", meaning a show that has a host. It's not necessarily a talk show. It can just as easily be a documentary. I guess "autorska" used to mean "auteur" once, but now it has simply come to mean any show, however mundane and non-artistic, with a host. I don't think there is any special term in English for it, so something along the lines of "hosted TV/radio show" will have to do.


    https://www.list.co.uk/article/60066-mad-men-true-detective-and-the-rise-of-the-tv-auteur/
    Reference: http://independent-magazine.org/2015/03/filmmakers-global-le...
Pavle Perencevic
Canada
Local time: 14:19
Native speaker of: Native in SerbianSerbian

Peer comments on this answer (and responses from the answerer)
agree  Daryo: that's exactly the idea
1 day 14 mins
Login to enter a peer comment (or grade)
Reference comments


8 hrs
Reference: Autorska emisija - recept

Reference information:
Autorska emisija
Goran Pejčić
....
....
Kako početi - Na prvom mestu, novinar koji se upušta u stvaranje nečega što se zove autorska emisija, mora biti odličan poznavalac oblasti o kojoj namerava da govori. Jedino tako može da na pravi način prenese auditorijumu svaki događaj, stav stručnjaka iz te oblasti, ali i mišljenje običnog čoveka o problemu o kojem se govori, i na kraju, naravno, sve to upakuje u celinu koja zaslužuje da se nađe na programu. Vrlo je bitno i na pravi način koncipirati emisiju. Ona mora da ima prepoznatljiv pečat, na prvom mestu vizuelni, kako bi gledalac i letimičnim pogledom tokom prebacivanja s kanala na kanal mogao da je prepozna i zadrži se na njoj. Sle deći korak je svakako onaj kada gledaoci znaju termin emisije i čekaju njen početak, što je sigurno korak napred i pokazatelj pravog rezultata i interesovanja za nju. Kako do ći do toga?


Koncept - Emisija mora imati jasan koncept: početak, sredinu i kraj. Emisije koje se rade u formi razgovora sa gostima u studiju, lakše su za realizaciju. Tema koja je planirana služi kao smernica za osmišljavanje pitanja i vođenje razgovora u određenom prav cu. Autor unapred zna šta želi da dobije od gostiju. Upravo tu dolazi do izražaja neophodnost poznavanja određene problematike, jer razgovor ne sme da ode u neželjenom pravcu i da gosti preuzmu vođenje emisije. Set pitanja mora biti pažljivo osmišljen, kako bi krajnji rezultat bio upravo ono što se želelo od početka.

Potpuno drugačiji pristup neophodan je pri stvaranju emisija čiji je sadržaj unapred snimljen na terenu. Tu postoji mogućnost i takozvanog „šminkanja“ i ispravljanja propusta koji su se eventualno dogodili tokom snimanja. S druge strane, stvaranje takvih emisija mnogo je zahtevnije, jer svaki tekst mora da prati adekvatna slika. Zbog toga je neophodno da svaki autor, ukoliko ne radi u velikoj medijskoj kući sa bogatom i sređenom arhivom, samostalno prikuplja i arhivira dragoceni materijal, koji mu može poslužiti i u buduće, za neku sličnu temu.

http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:http://...


bitan detalj: "razgovor sa gostima u studiju" je samo jeftinija varijanta, ali NE i jedina varijanta za "autorsku emisiju"

--------------------------------------------------
Note added at 9 hrs (2018-03-15 21:19:41 GMT)
--------------------------------------------------

...
Na kraju cele priče ne sme se zaboraviti ono najbitnije, a to je timski rad. Televizija ne može da funkcioniše na osnovu zalaga nja jednog čoveka, već program i emisije u okviru njega stvara ceo tim ljudi. Takav slučaj je i sa autorskim emisijama. Od ideje do realizacije put je veoma dugačak i potrebno je da svako obavi svoj deo posla, kako bi krajnji proizvod bio ono što je na početku zamišljeno. Autor je tu da sve konce drži u svojim rukama i prvobitnu ideju pretoči u sliku na ekranu. I tako iz emisije u emisiju. Zvuči zanimljivo, zašto ne probati?

Daryo
United Kingdom
Native speaker of: Native in SerbianSerbian, Native in FrenchFrench
PRO pts in category: 28
Login to enter a peer comment (or grade)Login or register (free and only takes a few minutes) to participate in this question.

You will also have access to many other tools and opportunities designed for those who have language-related jobs (or are passionate about them). Participation is free and the site has a strict confidentiality policy.

KudoZ™ translation help

The KudoZ network provides a framework for translators and others to assist each other with translations or explanations of terms and short phrases.


See also:

Your current localization setting

English

Select a language

Term search
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search