Member since Mar '15

Working languages:
German to English
Dutch to English

Simon Adams
Linguist at your service

Hilversum, Noord-Holland, Netherlands
Local time: 23:58 CET (GMT+1)

Native in: English Native in English
  Display standardized information
Account type Freelance translator and/or interpreter, Identity Verified Verified member
Data security Created by Evelio Clavel-Rosales This person has a SecurePRO™ card. Because this person is not a ProZ.com Plus subscriber, to view his or her SecurePRO™ card you must be a ProZ.com Business member or Plus subscriber.
Affiliations
This person is listed as an employee of:
Services Translation, Interpreting, Editing/proofreading, Subtitling, MT post-editing, Project management
Expertise
Specializes in:
Law (general)Human Resources
Business/Commerce (general)Aerospace / Aviation / Space
Science (general)History
Social Science, Sociology, Ethics, etc.Real Estate
Linguistics

Rates
German to English - Rates: 0.08 - 0.12 EUR per word / 28 - 40 EUR per hour
Dutch to English - Rates: 0.09 - 0.12 EUR per word / 28 - 40 EUR per hour
Payment methods accepted Skrill, Wire transfer, PayPal, IDEAL, SOFORT | Send a payment via ProZ*Pay
Portfolio Sample translations submitted: 1
Dutch to English: InScience - Dutch International Film Festival
Source text - Dutch
Cover
Inhoudsopgave
Welkom
Praktische informatie
Programma-overzicht
Opening (nog onder voorbehoud)
Film | Jaarprogramma
Film | Licht
Film | Special
Science | Big Ideas
Science | Lezingen
Science | DIY Lab
Science | Meet the Expert
Science | Experimenten
Art | Expositie
Art | Performance
Expertmeeting
Talkshow | Aan tafel bij InScience
InScience Junior
Food
The Awards


Welkom bij InScience
InScience - Dutch International Science Film Festival was vorig jaar alleen nog maar een idee. Nu staat er een festival waar meer dan vijftig films vertoond worden. Waar ruim tweehonderd wetenschappers, regisseurs en producenten van over de hele wereld samen komen en praten over film en wetenschap. Waar meer dan twintig kunstenaars met hun werk de relatie verkennen tussen kunst en wetenschap. InScience is een platform voor de ontmoeting tussen publiek, film, wetenschap, kunst en bedrijfsleven. Die ontmoeting draagt niet alleen bij aan de versterking van stad en regio, maar verwerft landelijke betekenis. InScience is werkelijkheid geworden dankzij de Economische Raad Nijmegen, die het idee omarmde. Het was aan het InScience-team en aan een grote groep betrokken vrijwilligers om een droom werkelijkheid te laten worden. De bezoeker mag beoordelen of we daarin zijn geslaagd, of de eerste editie van InScience inderdaad de belofte in zich draagt om het festival uit te laten groeien tot een traditie. Geniet van vijf dagen festival, geniet van InScience.
Johan van de Woestijne
Directeur InScienceTickets
Tickets zijn online verkrijgbaar via www.insciencefestival.nl en www.lux-nijmegen.nl of te koop aan de kassa van LUX. Telefonisch reserveren kan tijdens de openingstijden van de kassa via 024-3816859. Let op: alle gereserveerde kaarten dienen uiterlijk een half uur van tevoren afgehaald te worden.
Film
Filmblok €9
Student / CJP €7,50
Filmblok do + vr vóór 18:00 uur €7,50

Passe-partout
Dagpas - do of vr €20
Dagpas - za of zo €25
Weekendpas - za en zo €40

Lezingen
Normaal €5
Student / CJP €3,50

De volgende programma-onderdelen zijn gratis te bezoeken:
DIY Lab ( reserveren via kassa), Expositie, Experimenten, Meet the Expert, Talkshow Aan tafel bij InScience

Festival locaties:
- LUX Nijmegen, Mariënburg 38-39
- Huis van de Nijmeegse Geschiedenis - Mariënburgkapel, Mariënburg 26
- Mariënburgplein
Openingstijden:

Kassa 10:30 - 22:15 (do)
10:30 - 22:30 (vr, za)
09:30 - 22:15 (zo)
Horeca
LUX Café 09:00 - 01:00 (do, zo) | 09:00 - 02:00 (vr, za)
Mariënburgkapel 12:30 - 23:00 (do, zo) | 12:30 - 01:00 (vr, za)

Expositie
LUX Café 10:30 - 01:00 (wo 19:00 - 01:00)
Mariënburgkapel 10:30 - 23:00
Mariënburgplein 10:30 - 23:00 (wo 19:00 - 23:00)

Experimenten
Mariënburgkapel 11: 00 - 21:00

Alle buitenlandse films zijn Engels ondertiteld of gesproken. Bij een aantal aansluitende programma’s is de voertaal ook Engels. Dit staat aangegeven bij de betreffende programma’s.


Rustpagina (Still/campagnebeeld)

Programma-overzicht

Film
De films die je ziet op InScience zijn ingedeeld in drie categorieën: jaarprogramma, themaprogramma Licht en een special BIO·FICTION. Bovendien wordt het programma aangevuld met een filmblok over drones, een programma met korte films van Go Short – International Short Film Festival Nijmegen en een filmconcert. Het filmprogramma bestaat verder uit een mix van speelfilms, korte films en documentaires. Elk filmblok wordt aangevuld met een verdiepingsprogramma. Door middel van debatten, experimenten en spannende vraagstukken zoekt InScience de wetenschappelijke en kunstzinnige diepte op.

Big Ideas
Tijdens Big Ideas volg je de spannendste ontwikkelingen in de wetenschap. Elke festivaldag is er in samenwerking met Radboud Reflects een Big Ideas waar een toonaangevende wetenschapper of kunstenaar vertelt over zijn ,of haar werk en in gesprek gaat met het publiek.

Lezingen
Gedurende het festival zijn er verschillende lezingen van sprekers zoals wetenschapsjournalist George van Hal en natuurkundige Karel van Acoleyen. Schuif tussen het film kijken door aan!

DIY Lab
In de Mariënburg kapel zijn elke dag DIY Labs waarbij je zelf in de schoenen van een wetenschapper kan gaan staan. Trek die witte jas maar aan en laat je wegwijs maken als onderzoeker.

Meet the expert
In samenwerking met de Nationale Wetenschapsagenda kun je van donderdag tot en met zondag in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis - Mariënburgkapel experts ontmoeten en hen het hemd van het lijf vragen. Ga één op één met wetenschappers, kunstenaars en filmmakers in gesprek en leer alles over de mens, maatschappij, de wereld en het heelal.

Experimenten
Kom uit de bioscoopstoel en neem zelf deel aan de wetenschap! Buig je over een microscoop, maak bliksem of word zelf onderdeel van een experiment. In het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis - Mariënburgkapel beleef je iedere dag iets nieuws.

Expositie & performance
Art fans opgelet! De InScience Kunstexpositie laat je met een frisse blik en nieuwe ideeën naar wetenschappelijke ontwikkelingen kijken. Wees onderdeel van deze indringende kunstervaring.

Expertmeeting
Voor experts uit verschillende vakgebieden vinden er expertmeetings plaats waarin wordt gereflecteerd op actuele onderwerpen.

Talkshow | Aan tafel bij InScience
In samenwerking met mediapartner NTR is er de dagelijkse Talkshow Aan tafel bij InScience onder leiding van Isolde Hallensleben in het café van LUX. Elke dag staat er een ander thema centraal. Bekende kunstenaars, wetenschappers en filmmakers schuiven aan.

InScience Junior
Ook de jonge wetenschapsfreaks kunnen veel ontdekken op InScience. Doe mee aan de Junior Wetenschapsquiz met live experimenten, spannende proeven en leuke filmpjes of kom naar Junior Big Ideas en vraag natuurkundige Diederik Roest het hemd van het lijf over het heelal en zwarte gaten.

Food
In het café van LUX staat de kaart in het teken van InScience. Kun jij je zintuigen nog vertrouwen wanneer geur, kleur en textuur anders zijn dan je gewend bent? Proef ook het speciale InScience biertje. Ook in de Mariënburgkapel kun je de hele week terecht voor een drankje.

Awards & Awardshow
De films uit het jaarprogramma maken kans op awards in drie categorieën: de NTR Audience Award ter waarde van € 2.500, de Youth Award en Student Jury Award ter waarde van € 500. Wil jij als eerste weten welke films worden bekroond als de beste films van InScience 2015? Zorg dan dat je erbij bent tijdens de grote awardshow op zondagavond.

NTR Route
Keuzestress? We helpen je graag op weg met de NTR-route. Met deze route krijg je een dwarsdoorsnede van het grote aanbod langs films, lezingen en expositie-onderdelen gemaakt. Je vindt de route terug in het blokkenschema!
Opening
tekst volgt

FILM | Jaarprogramma
In het jaarprogramma worden de allerbeste wetenschapsfilms van het afgelopen anderhalf jaar vertoond. Met dertig films in alle varianten, van documentaire tot fictie en van speelfilm tot korte film, laat InScience het hele wetenschappelijke spectrum zien.

InScience toont de schoonheid van wetenschap, kunst én film. De combinatie zie je terug in een grote verscheidenheid aan films over zeer uiteenlopende onderwerpen. Wetenschappers en filmmakers zorgen voor verdiepende talks en verbreding bij de films.

The Creeping Garden
Tim Grabham & Jasper Sharp | documentaire | 2014 | 82 min | Nederlandse première
De slijmzwam is het zwarte schaap van de biologie. Hoewel er duizend verschillende soorten slijmzwammen bestaan weten we maar weinig over dit eigenaardige organisme. Wat we wel weten is dat het in staat is om lang te overleven in een vijandige omgeving, rustig wachtend op een moment om weer te floreren. In The Creeping Garden staat de slijmzwam dan eindelijk in de spotlights.

Film + talk | donderdag 5 november | 13:30 uur | LUX 3 | 90 min | language English
Directors Jasper Sharp and Tim Grabham will talk about their fascination with the slime mould and their search for the perfect movie about this unique creature.
Film + talk | donderdag 5 november | 19:00 uur | LUX 3 | 115 min | language English
Inspired by nature, among other things by the slime mould, Harvard University scientist Wim Noorduin talks about his wonderful and mysterious nanoflowers. Filmmakers Jasper Sharp and Tim Grabham both join this talk. Go and check out the beautiful nanostructures blossom at the Mariënburgkapel.
Film + talk | zaterdag 7 november | 11:30 | LUX 3 | 125 min
Slijmzwamexpert Peter van Haastert van de Rijksuniversiteit Groningen vertelt je alles over dit bijzondere organisme. Het wetenschappelijk belang, waarom ze zo mooi zijn en welke andere wonderlijke eigenschappen deze vreemde levensvorm heeft.

Eadweard
Kyle Rideout | drama | 2015 | 104 min | Nederlandse première
Een gestileerd psychologisch drama over de wereldberoemde fotograaf en ‘godfather van de cinema’ Eadweard Muybridge. Muybridge was als fotograaf in het pre-cinema tijdperk geobsedeerd door beweging. Nog steeds kent iedereen zijn reeks fotootjes van een galopperend paard. De obsessie voor zijn werk had vreselijke gevolgen voor zijn huwelijk. Op 17 oktober 1874 vermoorde hij de minnaar van zijn vrouw en werd de laatste Amerikaan die werd vrijgesproken met het vonnis justifiable homicide.

Film + talk | zaterdag 7 november | 16:15 uur | LUX 6 | 125 min| language English
It took 70 years from the first photograph shot in 1827 to the first public screening of a Motion Picture in 1895, and right in the middle of it all was Eadweard Muybridge. InScience programmer Lies Bruines talks about Muybridge's role in the creation of modern day cinema.
Film + talk | zondag 8 november | 18:00 uur | LUX 4 | 120 min
Historisch gezien wordt het medium film vaak als de opvolger van de fotografie beschouwd: het stilstaande beeld tot beweging gebracht. Filmwetenschapper Daisy van de Zande van Universiteit Utrecht gaat in op de verschillende voorlopers die de bewegende beelden van Eadweard Muybridge hebben gehad.

The Empire of the Scents
Kim Nguyen | documentaire | 84 min | 2015
Geur staat gelijk aan verlangen, verrijkt ons leven en beweegt ons diepgaand. Geur zet ons aan tot handelen, zonder dat we ons daar van bewust zijn. Deze documentaire, gefilmd in vijf landen, neemt je mee op de ultieme zoektocht door het rijk van de geur. Een reis die schoonheid en smaak combineert met momenten van pure poëzie. Regisseur Kim Nguyen werd eerder genomineerd voor een Oscar voor zijn speelfilm Rebelle.

Film + talk | donderdag 5 november | 19:30 uur | LUX 4 | 110 min | language English
After the screening there will be a Q&A with director Kim Nguyen. Ask him everything about the making of the film.
Film + talk | vrijdag 6 november | 14:15 uur | LUX 3 | 100 min| language English
After the screening there will be a Q&A with director Kim Nguyen. Ask him everything about the making of the film.
Film + talk | zondag 8 november | 15:30 uur | LUX 4 | 125 min
Wat betekent geur voor jou? Geurkunstenaar Carlijn Stevens gaat in op synesthesie en geur als artistiek medium. Ze vertelt over het verband tussen herinneringen en geurtherapie en maakt live geuren waarvan jij mag raden welke het zijn!

Endocrination
Stephane Horel | documentaire | 52 min | 2014
Ze zitten in plastic flessen, speelgoed, cosmetica, schoonmaakmiddelen en pesticiden, maar niemand lijkt zich er druk over te maken. Endocrination onthult waarom chemicaliën die ons endocriene stelsel aantasten nog steeds niet zijn verbannen uit ons dagelijks leven. De film is het resultaat van achttien maanden research en toont de gevoeligheid van Europese instituten voor de invloed van het bedrijfsleven.
Film + talk | vrijdag 6 november | 13:00 uur | LUX 2 | 75 min
Wie is er verantwoordelijk voor onze voedselveiligheid? En hoe komt het dat gevaarlijke producten toch op de markt kunnen komen? Moeten we bang zijn voor ons voedsel?

Film + talk | zondag 8 november| 21:30 uur | LUX 6 | 90 min
Samen met journalist Lucien Hordijk van De Correspondent en Joszi Smeets, directeur Youth Food Movement, voeren we na afloop van de film een gesprek over de onbekende wereld achter het voedsel op ons bord. Wat gebeurt er als economische belangen tegenover volksgezondheid komen te staan?


Ex_Machina
Alex Garland | sciencefiction | 108 min | 2015
Intense psychologische thriller over een driehoeksverhouding tussen twee mannen en een mooie vrouwelijke robot. Een jonge programmeur test het bewustzijn van de intelligente robot AVA, maar AVA blijkt slimmer dan verwacht. Wie zal dit spel winnen?

Film + talk | zaterdag 7 november | 15:30 uur | LUX 4 | 115 min
Anco Peeters studeerde filosofie en kunstmatige intelligentie aan de Radboud Universiteit en vertelt in een korte introductie over de relatie tussen mens en robot.


Film + talk | zondag 8 november | 21:15 uur | LUX 4 | 125 min
Kunnen robots echt denken? En kunnen wij op robots verliefd worden? In Ex_Machina draait het om deze vragen. Na afloop zal Anco Peeters, afgestudeerd in de filosofie en de kunstmatige intelligentie, ingaan op deze vragen.

Experimenter
Michael Almereyda | drama | 98 min | 2015
Speelse biografie over Stanley Milgram wiens gehoorzaamheidstudies tot de meest beruchte en invloedrijke uit de geschiedenis van de sociale psychologie behoren. Deelnemers aan het experiment namen de rol van leraar op zich en gaven leerlingen een elektrische schok bij het geven van een fout antwoord. Dit controversiële onderzoek was van grote invloed op Milgrams verdere carrière.

Film + talk | zaterdag 7 november | 18:30 uur | LUX 4 | 115 min
Hoe gevoelig ben jij voor autoriteit en hoe sterk is je geweten? Was jij ook zo ver gegaan met het toedienen van schokken? Een psycholoog vertelt over dit beroemde experiment. Over de kracht van autoriteit en hoe makkelijk wij te beïnvloeden zijn.

Film | zondag 8 november | 15:45 uur | LUX 6 | 98 min

Fecal Matters
Paul Gallasch | documentaire | 15 min | 15 min | 2014
Ooit gedacht aan poep als medicijn? In Fecal Matters komen verschillende wetenschappers en patiënten aan het woord over de revolutionaire werking die het toedienen van andermans gezonde poep kan hebben. De eerste poeptransplantaties zijn al uitgevoerd en de verwachtingen zijn hooggespannen. Antibiotica zijn op hun retour en dit ‘bruine goud’ lijkt veel toepassingsmogelijkheden te hebben.

Voorfilm + film + talk | zaterdag 7 november | 16:00 uur | LUX 2 | 65 min | language English
What about all the other bacteria that inhabit our body? According to science journalist Jop de Vrieze we would do well in exploring these micro-organisms. After the short movie Fecal Matters a discussion with Paul Gallash and Jop de Vrieze among others. Lisa Doeland moderates the conversation. inge mutsaers


The Forecaster
Marcus Vetter & Karin Steinberger | documentaire | 98 min | 2014
Razend spannende documentaire over ondernemer Martin Armstrong. Met behulp van een zelf ontworpen model is Armstrong naar eigen zeggen in staat de wereldeconomie te voorspellen. Zijn eerdere voorspellingen waren griezelig nauwkeurig. Het leverde Armstrong veel geld op, maar ook veel vijanden. Op een dag staat de FBI op de stoep en belandt hij in de gevangenis.
Film + talk | zaterdag 7 november | 21:15 uur | LUX 3 | 120 min
De recente financiële crisis heeft duidelijk gemaakt hoe veel invloed economen hebben. Met hun autoriteit beïnvloeden ze beurskoersen. Is de economie wel zo’n harde wetenschap. Draait het bij economie om de cijfers of om emoties? Sociaal econoom Floris Heukelom van de Radboud Universiteit geeft een korte inleiding bij de film.

Film + talk | zondag 8 november | 11:00 uur | LUX 3 | 120 min
Armstrong voorspelde een enorme schuldencrisis vanaf 1 oktober 2015. Is de wereldeconomie echt met wiskundige modellen te voorspellen? Na afloop van de film is er een gesprek met hoogleraar Internationale economie Eelke de Jong en sociaal econoom Floris Heukelom van de Radboud Universiteit over de aard van de economie als wetenschap.

Genetic Me
Pernille Rose Gronkjaer | documentaire | 52 min | 2014
Genetic Me brengt het vertrouwde nature-nurture debat naar een persoonlijk niveau. Journaliste Lone Frank maakt zich zorgen over haar persoonlijkheid. Om erachter te komen of ze haar persoonlijkheid kan veranderen gaat ze op reis. Ze ontmoet wetenschappers die verschillende visies hebben op hoe onze karakters gevormd worden. Maar wat kunnen we doen om onszelf te veranderen?

Film + talk | donderdag 5 november | 21:45 uur | LUX 4 | 90 min
Zijn we onze genen of is onze opvoeding datgene dat ons maakt tot wie we zijn? Deze vraag staat centraal in Genetic Me. Joris Veltman, hoogleraar Translationele Genetica aan het Radboudumc, zal aan de hand van deze vraag de film nabespreken in het donker.

Film + talk | zondag 8 november | 13:30 uur | LUX 3 | 105 min
Han Brunner, hoogleraar Klinische Genetica aan het Radboudumc, en Amade M'Charek, hoogleraar Wetenschapsantropologie aan de Universiteit van Amsterdam zullen na afloop discussieren over het nature-nurture vraagstuk.

Ice and the Sky
Luc Jacquet | documentaire | 89 min | 2015 | Nederlandse première
Oscarwinnende regisseur Luc Jacquet (The March of the Penguins) keert terug naar de Zuidpool om het avontuur van glacioloog Claude Lorius in beeld te brengen. De film vertelt het verhaal van een buitengewoon leven, toegespitst op wetenschap en avontuur. Een leven gewijd aan het onthullen van de goed bewaarde geheimen van ons klimaat, geheimen die diep in het Antarctische ijs op ons wachten.

Film | donderdag 5 november | 14:00 uur | LUX 6 | 89 min

Film + talk | zaterdag 7 november | 19:00 uur | LUX 6 | 120 min
Waarom denken zo veel wetenschappers dat de klimaatverandering die we zien door menselijk gedrag komt? Wat heeft die verandering voor consequenties voor de wereld in het algemeen, en de poolgebieden in het bijzonder? Klimaatwetenschapper Heleen de Koninck van de Radboud Universiteit vertelt er alles over in haar inleiding.

Film + talk | zondag 8 november | 20:30 uur | LUX 3 | 115 min
De Noordpool zonder ijs? Meteoroloog Stefan Ligtenberg van de Universiteit Utrecht plaatste een weerstation tijdens de poolexpeditie SEES.nl om de snelheid van het smelten van het ijs te meten. Beeldmaker Udo Prinsen maakte Shapes of Time, een prachtige fotoreportage over het poollicht, te zien als expo tijdens InScience. Hoe hebben kunstenaar en wetenschapper deze wetenschappelijke expeditie ervaren?


Ik ben Alice
Sander Burger | documentaire | 80 min | 2014
Kan een robot een menselijke band met iemand opbouwen, een mens van vlees en bloed vervangen? In deze sympathieke documentaire krijgen drie bejaarde dames bezoek van zorgrobot Alice. Zij zijn sceptisch over deze machine. Zullen de vrouwen Alice in hun hart sluiten?

Film | donderdag 5 november | 11:30 uur | LUX 4 | 85 min

Voorfilm + film + talk | donderdag 5 november | 21:30 uur | LUX 3 | 110 min
Masterstudent Kunstmatige Intelligentie Mike Ligthart studeert aan de Radboud Universiteit en TNO af op pratende robots. Na afloop van de film vertelt hij wat pratende robots nu eigenlijk wel en niet kunnen.
Film + talk | zondag 8 november | 13:00 uur | LUX 6 | 130 minuten
Pim Haselager, hoofddocent bij Kunstmatige Intelligentie aan de Radboud Universiteit, Marian Adriaansen, lector Zorginnovatie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en Sander Burger, regisseur van Ik ben Alice, gaan na de film in discussie over de wenselijkheid van robots in de zorg.
The Immortalists
Jason Sussberg & David Alvarado | documentaire | 78 min | 2014 | Nederlandse première
Bill Andrews en Aubrey de Grey zijn twee wetenschappers met zeer verschillende karakters maar met hetzelfde doel: een genezing voor ouderdom vinden. Deze komische documentaire belicht hun theorieën en onderzoek maar laat ook hun persoonlijke levens zien. Het resultaat is een geweldige karakterstudie van twee excentrieke individuen op een missie om de wereld te veranderen.

Film + talk | donderdag 5 november | 17:00 uur | LUX 4 | 110 min
Waarom willen we onsterfelijk zijn? Trijsje Fransen, als filosoof verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, bespreekt de film na.

Film + talk | zaterdag 7 november | 11:15 uur | LUX 4 | 120 min
Zou je zelf onsterfelijk willen zijn? Debateer in het donker mee en kijk welke gedachten er aan het licht komen in het donker. Techniekfilosoof Pieter Lemmens van de Radboud Universiteit leidt het debat.

Is the Man Who is Tall Happy?
Michel Gondry | documentaire | 90 min | 2015 | voorpremière Nederlandse release
Noam Chomsky is een van de meest beroemde en gerespecteerde taalwetenschappers en filosofen van deze tijd. In Is the Man Who is Tall Happy? wordt hij geïnterviewd over taal, wetenschap en politiek door de veel geprezen regisseur Michel Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind). Gondry vangt deze rivier van gedachtes in animaties die hij zelf met de hand tekent. Deze speelse documentaire is een toepasselijk eerbetoon aan een van de grote, vrije denkers van nu.


Film + talk | zaterdag 7 november | 21:30 uur | LUX 2 | 115 min
Door deze film komen twee markante personen samen, filmmaker Michel Gondry en de taalwetenschapper en filosoof Noam Chomsky. Dana Linssen, hoofdredacteur van de Filmkrant en filmrecensent bij NRC Handelsblad, leidt de film in vanuit haar achtergrond als filosoof.

Film + talk | zondag 8 november | 11:30 uur | LUX 2 | 105 min
Michel Gondry is een bijzondere filmmaker: in al zijn werk experimenteert hij met filmische vormen om zijn verhalen te vertellen. Die gaan vaak over wat er in ons hoofd gebeurt: dromen, herinneringen, taal en fantasie. In de inleiding staat filmwetenschapper Daisy van de Zande van de Universiteit Utrecht stil bij de vertelvorm van deze opvallende documentaire en hoe deze ons meer laat weten dan wat louter gezegd wordt.


Kort: Leven
Donderdag 5 november | 15:30 uur | LUX 3 | 55 min | verzamelprogramma
Vrijdag 6 november | 13:30 uur | LUX 4 | 55 min | verzamelprogramma
Alles heeft een houdbaarheidsdatum. Voor vuurvliegjes is die kort, voor bergen een eeuwigheid. In dit speciale programma van korte films wordt gekeken hoe het leven zich ontwikkelt, herstelt of iets nieuws vormt. Daarmee zijn deze filmpjes net zoals het leven zelf: kort, veerkrachtig en vol levenslust.
Animated Life - Pangae - Sharron Shattuck & Flora Lichtman | animatie | 2015 | 7 min
The Weight of the Mountains - Temujin Doran | documentaire | 2014 | 12 min
Brilliant Darkness: Hotaru in the Night – Emily Driscoll | documentaire | 2015 | 12 min
Fungiphilia Rising – Madison McClintock | documentaire | 2014 | 13 min
The Animated Life of A.R. Wallace - Sharron Shattuck & Flora Lichtman | animatie | 2015 | 8 min

The Last Man on the Moon
Mark Craig | documentaire | 2014 | 95 min | Nederlandse première
Nooit eerder kwam je zo dicht bij een iconisch, historisch figuur. Apollo astronaut Eugene Cernan was de laatste man op de maan. Ruim veertig jaar later vertelt hij zijn persoonlijke verhaal. Zijn ambitie bracht hem letterlijk tot grote hoogten, maar daarvoor betaalde hij een hoge prijs. Of zoals zijn vrouw opmerkte: "If you think going to the moon is hard, try staying at home."
Film + talk | donderdag 5 november | 20:45 uur | LUX 6 | 120 min
Droom jij ook van een maanreis? Maanonderzoeker Wim van Westrenen van de Vrije Universiteit Amsterdam vertelt voor de film wat de maanreizen ons wetenschappelijk gezien gebracht hebben. Na de film kun je hem al je vragen stellen. Staan er nog nieuwe maanreizen gepland of was The Last man on the Moon echt de laatste?
Film + Talk | zaterdag 7 november | 11:00 uur | LUX 6 | 120 min
De maan is als bestemming voor een ruimtevaart al niet meer ver genoeg. Tegenwoordig dromen we van reizen naar Mars. Een wetenschapper vertelt alles over de maan en de geschiedenis en ambities van de ruimtevaart.
The Man Who Knew Infinity
Matt Brown | drama | 2015 | 114 min | Nederlandse première
Gedurende de Eerste Wereldoorlog gebeurt er iets onwaarschijnlijks in Cambridge: een jongeman uit India met een buitengewoon talent voor wiskunde wordt toegelaten en laat de universiteit op zijn grondvesten schudden met zijn nieuwe formules. Met in de hoofdrol Dev Patel (Slumdog Millionaire) en Oscar winnaar Jeremy Irons.
Film | donderdag 5 november | 16:00 uur | LUX 6 | 114 min

Film + talk | zaterdag 7 november | 21:15 uur | LUX 6 | 130 min
Voorafgaand aan de film vertelt een wiskundige je alles over het belang van de Indiase genie Ramanujan voor de wiskunde.

Film + talk | zondag 8 november | 12:15 uur | LUX 4 | 130 min
Wiskundige Johan van Leeuwaarden van de Technische Universiteit Eindhoven is een groot bewonderaar van Ramanujan. Zijn missie: duidelijk maken hoe leuk en belangrijk wiskunde is voor onze maatschappij. Hij vertelt over de hoofdpersonages in de film, Hardy en Ramanujan, over intuïtie, puur talent en de wetten van de wiskunde.
Most Likely to Succeed
Greg Whiteley | documentaire | 2015 | 89 min | Nederlandse première
Door de vooruitgang van de technologie verandert de arbeidsmarkt maar het onderwijs verandert niet mee. Documentairemaker Greg Whitely besloot een school te zoeken die een aanpak heeft die beter past bij het huidige informatietijdperk: High Tech High, een school die kinderen lesgeeft in innovatie, creativiteit, samenwerking en het vinden van je eigen stem.
Film + talk | vrijdag 6 november | 14:15 uur | LUX 6 | 140 min
De manier waarop wij invulling geven aan het voortgezet onderwijs is aan vernieuwing toe. Hoe leiden we onze jeugd zo op dat ze floreren in een 21e eeuw waarin meer behoefte is aan innovatieve geesten dan aan white collar werknemers? Experts en innovators gaan met elkaar in gesprek over het onderwijs van de toekomst. Anne-Marieke van Loon, Associate lecturer Leren met ict van de Han en


Film | vrijdag 6 november | 22:15 uur | LUX 4 | 89 min

Film + talk | zaterdag 7 november | 13:30 uur | LUX 6 | 125 min | language English
Mina Johnson Glenburg, researcher Cognitive psychology at the Radboud University, Chief Learning Officer of SmalLab Learning and CEO of Embodied Games and Frank Leoné, neuro scientist and founder of Marbelous Minds will talk about the opportunities of using ict in the education system of the future.


Mugshot
Dennis Mohr | documentaire | 52 min | 2014
Mugshot onderzoekt de culturele betekenis van de beruchte politiepasfoto’s. Achter deze foto’s gaat een verrassende wereld schuil. Oorspronkelijk was de ‘mugshot’ een pasfoto ter identificatie maar in een wereld zonder privacy worden de fotootjes ook gebruikt door sensatiezoekers en kunstenaars.

Film + talk | donderdag 5 november | 18:45 uur | LUX 2 | 105 min
Anouschka van der Heijden van de Pompestichting vertelt over de acceptatie van zware criminelen in de samenleving. Schilder Henk Hage portretteert TBS’ers op de Longstay en licht toe hoe kunst criminelen en samenleving met elkaar kan verbinden. Kunstenaar Sanne Willemsen, vanuit het Besiendershuis aan InScience gekoppeld, vertelt over de portretten die zij maakt van geesteszieke mensen. Maak na afloop van de film je eigen mugshot!

Film + talk | vrijdag 6 november | 18:00 uur | LUX 6 | 75 min
Kunsthistoricus en conservator fotografie bij Paleis ’t Loo, Niels Coppes, vertelt in gesprek met filmwetenschapper Daisy van der Zande (Universiteit Utrecht) over de waarde van oude portretfoto’s. Niels Coppes is de beheerder van een omvangrijke collectie historische foto’s. Maak na afloop van de film je eigen mugshot!


MULTIVERSE Ghana
Juul van der Laan | documentaire | 56 min | 2015
Is er ruimte voor creativiteit en cultuur in de wetenschap? In Ghana wel. Deze inspirerende documentaire laat zien dat armoede en beperkte technologische mogelijkheden de Ghanezen er niet van weerhouden talloze vormen van wetenschap te verkennen. Bij gebrek aan middelen is zelfontplooiing de enige optie en low-tech de toekomst.

Film + talk | zaterdag 7 november | 11:00 uur | LUX 2 | 85 min
Regisseur Juul van der Laan vertelt over haar film en de verschillende vormen van wetenschapsbeoefening. Schrijver Lotte Lentes van Literair Productiehuis Wintertuin geeft na afloop een live geschreven poëtisch verslag.

Film + talk | zondag 8 november | 18:45 uur | LUX 3 | 75 min
Is wetenschap cultuurafhankelijk? Na de film beantwoord regisseur Juul van der Laan al je vragen over haar documentaire die je tot nadenken aanzet.Saving Mes Aynak
Brent Huffman | documentaire | 60 min | 2014
In de jaren ’60 werd Mes Aynak ontdekt in Afghanistan. De stad met tweeduizend jaar oude Boeddhistische bouwwerken, relieken en andere waardevolle kunstschatten is een walhalla voor archeologen. Wanneer een Chinees mijnbouwbedrijf de stad wil slopen ten behoeve van de nieuw te bouwen kopermijn, probeert een groep gepassioneerde archeologen te redden wat er te redden valt. Een race tegen de klok, die bemoeilijkt wordt door miscommunicatie, financiële problemen en bedreigingen van de Taliban.
Film + talk | vrijdag 6 november | 18:45 uur | LUX 3 | 95 min
Evert van der Zweerde, hoogleraar Politieke filosofie, en Paul van der Velde, hoogleraar Aziatische studies van de Radboud Universiteit, gaan in gesprek over het belang van archeologische opgravingen, de religieuze geschiedenis in Afghanistan en het politieke wespennest waar Mes Aynak in is beland.

Film + talk | zaterdag 7 november | 16:45 uur | LUX 3 | 85 min
Archeoloog Niels Stoffers geeft vanuit zijn discipline een inhoudelijke inleiding op de film. Na afloop draagt schrijver Johan Roos van Literair Productiehuis Wintertuin een poëtisch verslag van de film voor.Sleepless in New York
Christian Frei | documentaire | 91 min | 2014
Liefdesverdriet raakt ons allemaal. Maar waarom zijn onze gevoelens bij een verloren liefde zo sterk? Antropoloog Helen Fisher probeert hier achter te komen en volgt drie inwoners van New York die een relatiebreuk moeten verwerken. Sleepless in New York is zowel een informatieve documentaire als een ontroerende blik op liefdesverdriet.

Film + talk | vrijdag 6 november | 22:30 uur | LUX 2 | 105 min
Wat doet liefdesverdriet met je gedrag en hersenen? Deze vraag staat centraal in Sleepless in New York. Job van den Hurk is neurowetenschapper aan de Universiteit Maastricht en was onder andere te zien bij Willem Wever en Klokhuis. Hij verzorgt bij deze film een inleiding.

Film + talk | zaterdag 7 november | 18:45 uur | LUX 2 | 120 min
Wat gebeurt er in de hersenen als je verliefd wordt? Hoe gaan mensen om met het mislukken van een relatie? Tila Pronk, psycholoog aan de Universiteit Tilburg en auteur van Hartstocht, en psycholoog Harrie Vorst van de Universiteit van Amsterdam, voorzien de film van achtergrondinformatie en interessante invalshoeken omtrent liefde en liefdesverdriet.
Solar Impulse Across America
Eric Beaufils | documentaire | 52 min | 2015 | Nederlandse première
Solar Impulse is het eerste vliegtuig dat volledig op zonne-energie vliegt. De eerste grote test is een vlucht over Amerika, van de westkust naar de oostkust. In deze spannende documentaire volgen we de twee bevlogen piloten op hun pioniersvlucht.

Voorfilm + film + talk | donderdag 5 november | 15:00 uur | LUX 4 | 95 min
Na de film zal Jurian Rademaker vertellen over zijn werkzaamheden als hoofd bij QConcepts. Dit bedrijf ontwikkelt producten die duurzaam zijn in gebruik en effect. Wat is het belang van duurzame energie? Wat zijn de laatste technologische ontwikkelingen? Welke rol spelen Jurian Rademaker en QConcepts daarin?

Film + talk | vrijdag 6 november | 21:00 uur | LUX 3 | 100 min
Na de film gaan Ad van Wijk, entrepeneur op het gebied van duurzame energie, en John Schermer, hoofd bij de zonnecellengroep in Nijmegen, in gesprek over het belang van technologische ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie. Waarom moeten we overstappen op duurzame energie en hoe pakken we dit aan? Welke innovaties werken wel en welke niet?

The Speed of Light & The World of the Very Small

The Speed of Light
Mels van Zutphen | experimenteel | 25 min | 2015
In 2011 berichtte het OPERA experiment dat neutrino’s sneller dan het licht van CERN in Zwitserland naar Gran Sasso in Italië hadden gereisd. Visueel kunstenaar Mels van Zutphen raakte hierdoor geïnspireerd en legde deze reis per auto af. In plaats van 0,0024 seconde deed hij er echter 12 dagen over. De film is een reisverslag met hypnotiserende beelden, afgespeeld op verschillende snelheden.

The World of the Very Small
Péter Akar | documentaire | 30 min | 2015
De wereld van kwantummechanica is de wereld van het hele kleine en ook de wereld van hoge wetenschap. Deze documentaire laat zien dat het ook de wereld is van ons alledaagse leven. De film toont een aantal jonge kwantumfysici van het Imperial College in Londen die hun vak met passie toelichten.

Film + talk | donderdag 5 november | 21:00 uur | LUX 2 | 85 min | language English
Physics is facing a puzzle. The unification of the two fundamental theories, quantum mechanics and the theory of general relativity, into a single theory of quantum gravity has so far proved elusive. Will there ever be a ‘theory of everything’? About this question we will talk with Renate Loll, professor in theoretical physics at the Radboud University.

Spinoza
Robin Lutz | docudrama | 87 min| 2015
Deze originele film gebruikt een unieke mix tussen documentaire, speelfilm en animatie om het verhaal van bekende Nederlandse filosoof Baruch Spinoza en zijn blijvende invloed te vertellen. Zijn leven wordt nagespeeld in gedramatiseerde scènes, maar zijn hedendaagse belang wordt getoond in een documentaire stijl. Op deze manier laat deze aangrijpende film de niet-aflatende kracht van Spinoza in volle glorie zien.

Film + talk | donderdag 5 november | 16:00 uur | LUX 2 | 110 min
Is de vrije wil in onze hersenen terug te vinden? Neurowetenschapper Peter Hagoort van de Radboud Universiteit geeft een inleiding over Spinoza's visie op de vrije wil en hoe deze overeenkomt met moderne gedachten in de neurowetenschap. Wat voor invloed heeft de moderne neurowetenschap op het eeuwenoude vrije wil debat?
The Stanford Prison Experiment
Kyle Patrick Alvarez | drama | 122 min | 2015 | Nederlandse première
Intense verfilming (winnaar Sundance) van het controversiële experiment dat Stanford professor Philip Zimbardo in 1972 met zijn studenten uitvoerde. De studenten worden onderverdeeld in gevangenen en bewakers. Het experiment dat twee weken had moeten duren, loopt al snel uit de hand. Met een indrukwekkende sterrencast, waaronder Billy Crudup als Zimbardo, levert regisseur Kyle Patrick Alvarez een beklemmende film over de rol van macht af waar je kippenvel van krijgt.
Publieksopening | woensdag 4 november | 20:15 uur | LUX 6 | 140 min | language English
Producer Brent Emery tells you everything about the close cooperation with Philip Zimbardo in producing this film.

Film + talk | vrijdag 6 november | 19:00 uur | LUX 4 | 155 min | language English
Does power corrupts? How important was the experiment of Zimbardo for the social sciences? Psychologist Paul van Lange Vrije Universiteit and producer Brent Emery talk about this famous and notorious experiment.

Symmetry
Ruben van Leer & Juliette Stevens | dans & operafilm | 53 min | 2015
Symmetry is een opera- en dansfilm over een wetenschapper die bij CERN werkt maar de liefde voor zijn baan verloren heeft. Dat verandert wanneer hij onregelmatigheden in het systeem ontdekt en de stem van een mysterieuze vrouw hem meevoert en tijdloze liefde laat ervaren. In de voorafgaande korte documentaire Symmetry Unravelled van Juliette Stevens is te zien hoe de verschillende kunstdisciplines en vooruitstrevende technieken samenwerken om dit moderne liefdesverhaal te vertellen.

Film + talk | donderdag 5 november | 17:00 uur | LUX 3 | 80 min | language English
After the screening philosopher and (former) performer Camille Buttingsrud will give an in-depth talk about the link between science and art. Furthermore, she will present here philosophical ideas about the way dancers reflect through the living body by means of emotions.

Film | vrijdag 6 november | 11:30 uur | LUX 2 | 53 min


Film + The Awards | zondag 8 november | 19:00 uur | LUX 6 | 120 min
Tijdens de awardshow wordt Symmetry nogmaals vertoond waarbij natuurkundige Sijbrand de Jong, de nieuwe voorzitter van de raad van CERN, in gesprek gaat met filmwetenschapper Patricia Pisters en filmmaker Ruben van Leer over de vertaling van wetenschap naar kunst.

That Sugar Film
Damon Gameau | documentaire | 100 min | 2014
Acteur-regisseur Damon Gameau besluit om een maand lang evenveel suiker te consumeren als een gemiddeld persoon: 40 theelepels per dag. Maar in plaats van ongezond voedsel zoals chocola en ijsjes, eet Gameau voornamelijk voeding die we zien als gezond maar die stiekem veel suiker bevatten. Met de hulp van acteurs als Hugh Jackman en Stephen Fry filmt Gameau het effect van de zoetigheid op zijn lichaam en geest in een humoristische, snoepkleurige stijl.

Film| vrijdag 6 november | 12:00 uur | LUX 3 | 105 min


Film + talk | zaterdag 7 november | 18:30 uur | LUX 3 | 130 min
Wat zijn de effecten van toegevoegde suikers? Is de overheid of de burger verantwoordelijk? Wat kunnen we nog wel eten? Over deze en meer vragen gaan hoogleraar Paul de Vos van de Radboud Universiteit en voedingsdeskundige Sonja van Oers Hogeschool van Arnhem en Nijmegen in gesprek.
Film + talk | zondag 8 november | 10:00 uur | LUX 4 | 115 min
Welke complexe wereld gaat er schuil achter de producten die je koopt in de supermarkt? Is suiker nu echt zo schadelijk? Joszi Smeets, directeur van Youth Food Movement, geeft een inleiding over gezond voedsel.

The Visit
Michael Madsen | documentaire | 83 min | 2015
Wat zou er gebeuren als een buitenaards wezen de aarde zou bezoeken? In de film The Visit – An Alien Encounter krijg je een kijkje achter de schermen bij de VN, NASA en International Space University. De fictieve documentaire van regisseur Michael Madsen schetst een ijzingwekkend geloofwaardig scenario van het eerste contact met een buitenaards wezen.

Film | donderdag 5 november | 11:00 uur | LUX 2 | 90 min

Film + talk | vrijdag 6 november | 16:30 uur | LUX 3 | 105 min
Buitenaards leven blijft fascinerend en met de ontdekking van water op Mars wordt dit een reële mogelijkheid. Lucas Ellerbroek, sterrenkundige en auteur van Planetenjagers, geeft een korte inleiding bij de film en beantwoord na afloop al je vragen.

Film + talk | zondag 8 november | 21:00 uur | LUX 2 | 125 min
Geloof jij in buitenaardse wezens? Wetenschapper en filosoof Coen Vermeeren vertelt waarom het zeer waarschijnlijk is dat er al buitenaards verkeer op en rond onze planeet aanwezig is. Hij pleit voor een wetenschappelijke houding ten opzichte van UFO’s.

FILM | Licht
Licht speelt een belangrijke rol in ons leven en in de wetenschap en zonder licht zou film niet bestaan. InScience zet een gedeelte van het programma in het teken van licht en laat zien hoe licht ons leven vorm geeft. Aan de hand van documentaires, sciencefiction blockbusters en korte, experimentele films wordt het thema licht uitgediept.

Hollands licht
Peter-Rim de Kroon | documentaire | 95 min | 2003
Bestaat er zoiets als écht Hollands licht, het prachtige licht zoals dat te zien is in de Nederlandse schilderkunst? Hollands Licht is een documentaire over de mythe en werkelijkheid van het Hollandse licht dat beroemd is geworden dankzij de schilderkunst.

Film + talk | zaterdag 7 november | 14:15 uur | LUX 3 | 125 min
Filmmaker Pieter-Rim de Kroon geeft een korte inleiding over hoe hij tijdens het maken van de film met licht bezig was. Na afloop gaat hij in gesprek met Pieter Roelofs, Conservator 17de-eeuwse Nederlandse schilderkunst van het Rijksmuseum, en Peter Paul Hattinga Verschure, meteoroloog, kunstenaar en weerliefhebber over het bestaan van dit Hollandse licht.

Interstellar
Christopher Nolan | sciencefiction |169 min | 2014
Cooper droomt van ruimtereizen en zijn wens gaat in vervulling wanneer NASA contact met hem opneemt. De Aarde is onbewoonbaar geworden en Cooper gaat op zoek naar een nieuwe planeet. Dit spannende sciencefictionavontuur is een geloofwaardige verbeelding van reizen door de ruimtetijd.

Film | vrijdag 6 november | 11:00 uur | LUX 6 | 169 min

Film + talk | zaterdag 7 november | 21:00 uur | LUX 4 | 185 min

Spiral Galaxy - de melkweg ontrafeld
Maarten Roos | documentaire | 45 min | 2009
Hoe ziet ons universum eruit? In deze inspirerende documentaire vertellen wetenschappers over het verhaal achter de revolutionaire ontdekkingen van het Melkwegstelsel. Slechts weinigen weten dat het Nederlandse sterrenkundigen waren die de Melkweg voor het eerst in kaart brachten.

Voorfilm + film + talk | donderdag 5 november | 14:00 uur | LUX 2 | 65 min
Fascineert de Melkweg jou ook zo erg? Filmmaker Pieter-Rim de Kroon geeft een inleiding bij de film.
Kort: Licht
Filmblok + talk | zondag 8 november | 14:00 uur | LUX 2 | 80 min
In dit speciale programma rond licht richten we onze ogen op experimentele, korte films in 2D en 3D. De korte films zullen je in andere sferen brengen, je perspectief veranderen, je hypnotiseren en je nieuwe sensaties laten ervaren. Wat ze daarin allemaal gemeen hebben is dat ze licht als een belangrijk middel gebruiken om dit te realiseren.
Play within a play – Yasmijn Karhof | experimenteel | 13 min | | 2013
Hole – Wouter Venema | experimenteel | 5 min | 2013
The Sun – Lyndon Lorenz | experimenteel| 3 min | 2013
ISS Startrails – TRONized – Christoph Malin | Experimenteel | 4 min | 2013
Sync – Max Hattler | experimenteel | 9 min | 2010
Barcode III.0 - Adriaan Lokman | experimenteel | 9 min | 2013
ORA – Philippe Baylaucq | experimenteel |15 min | 2011 |


De magie van de toverlantaarn
Voorstelling + talk | zondag 8 november | 16:45 uur | LUX 3 | 75 min
Toen Christiaan Huygens de toverlantaarn in 1659 uitvond durfde hij waarschijnlijk niet te voorspellen dat het de voorloper was van iets dat zo groot is als de cinema. Sommige mensen zullen zeggen dat films de toverlantaarn vervangen hebben, maar Elisabeth Waagmeester-Wagenaar heeft de traditie in leven gehouden. Nu brengt ze haar lantaarn naar InScience, voor een speciale voorstelling die zo magisch is als het woord ‘tover’ doet vermoeden. Voorafgaand aan de voorstelling vertellen Frank Kessler en Sarah Dellmann kort over hun onlangs aan de Universiteit van Utrecht gestarte onderzoeksproject A Million Pictures: Magic Lantern Slide Heritage as Artefacts in the Common European History of Learning

FILM Special | BIO·[email protected]
Film + talk | zaterdag 7 november | 13:00 uur | LUX 2 | 120 min
In de InScience special wordt verder ingezoomd op een bepaald onderwerp binnen wetenschap. De special van InScience 2015 is BIO·FICTION. In het voorjaar van 2014 vond in Wenen BIO·FICTION Science, Art & Film festival plaats, een festival volledig gericht op het veld van de synthetische biologie. Op InScience zal een aantal van de meest succesvolle films vertoond worden.
Lichtgevende planten die straatlantaarns vervangen? Bacteriële computers? Tatoeages die ons vertellen hoe het met onze gezondheid gesteld is? Het klinkt als science fiction, maar in de wereld van de synthetische biologie is deze toekomst heel dichtbij. De special bestaat uit een filmblok waarin wetenschappers, filosofen en kunstenaars reflecteren op de inhoud. Filosoof en bioloog Ellen ter Gast en filosoof en programmamaker Lisa Doeland leiden het gesprek.
Talk met:
Wilhelm Huck, hoogleraar chemie Radboud Universiteit, Frank Theys, filmmaker, Floris Kaayk kunstenaar, Laurens Landeweerd, filosoof Radboud Universiteit en Vitor Martins dos Santos, hoogleraar synthetische biologie Wageningen Universiteit en Lucas Evers, hoofd Waag Society Open Wetlab.
Public Misunderstanding of Science | documentaire | 6 min | 2011
Bacteria to the future | animatie | 4 min | 2014
Biolumiscent Streetlamps | animatie | 2 min | 2013
Inorganica | documentaire | 16 min | 2013
Quanticare | sciencefiction | 2 min | 2012
Chlorotherapy | sciencefiction | 4 min | 2014

De Kennis van (N)u
Zondag 8 november | 10:00 uur | LUX 6 | 90 min
NTR is benieuwd naar uw mening. Als een echte Nils Holgersson vliegt onderzoeker Thomas Lameris met de Brandgans mee naar een broedgebied in Arctisch Rusland. Hij weet waar zijn ganzen heen gaan, maar niet welke route ze nemen en hoe ze hun reis plannen. Daarom heeft Thomas vorig jaar veertig ganzen met een GPS-logger uitgerust. Dat apparaat slaat elke vijf minuten exact de locatie op waar de gans zich bevindt. Nu gaat Thomas terug naar Rusland om de ganzen met loggers terug te vinden en de data te downloaden. De Kennis van Nu gaat mee op expeditie en verblijft drie maanden in een oud Sovjet-weerstation op de toendra, voor het echte veldwerk.
De Kennis van Nu is het wetenschapsprogramma van de NTR, gepresenteerd door Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwegen. Het is elke woensdag te zien om 19.20 uur op NPO 2.

FILM Special | Drones
zaterdag 7 november | 21:30 uur | LUX Synthonzaal 7 | 90 min | language English
It is the first time a Dutch Filmfestival shows a serie of shorts about and made by drones. The festival combines these shorts with real live drone demonstrations. From the Himalayan glaciers to Chernobyl: drones can easily reach places we humans cannot. These shorts will show you the freedom of filming and doing science with drones. Walter Immerzeel, researcher at Utrecht University will explain how one can make 3D maps of landscapes using drones. Kirk Scheper, researcher at Delft University of Technology will talk about autonomous drones. Massoud Hassani, graduate at Eindhoven Design Academy and founder of Mine Kafon, will talk about the drone he designs: its goal is to detect and detonate mines automatically. Both Kirk and Massoud will demonstrate actual drones live.

OK-Go: I Won’t Let You Down | videoclip | 5 min
Ambulance Drone Film | documentaire | 3 min
Monitoring Hymalayan Glaciers | documentaire | 8 min
The Iranian Drone That Saves Lives | documentaire | 4 min
DJI Stories: The Lost City of Chernobyl | documentaire | 6 min
FPV Drone Racing in Rural Canada |documentaire | 6 min
Left Behind - FPV | documentaire | 3 min
FILM Special | Go Short Flirts with Science
donderdag 5 november | 12:00 uur | LUX 3 | 70 min
zaterdag 7 november | 14:00 uur | LUX 4 | 70 min
Speciaal voor InScience stelde Go Short - International Short Film Festival Nijmegen een aantrekkelijk kortfilmprogramma samen waarin wordt geflirt met de wetenschap. Verwacht een man die vast zit in zijn ruimtepak, een brein dat wil ontsnappen omdat hij klaar is met zijn experimentele bestaan, tot kermisattracties van buitenproportionele omvang voor het meten van hersenactiviteit en een onderzoek naar de reden van terugkerende dromen over eekhoorns.
A Living Soul | sciencefiction | 29 min | 2014
Protoparticles | sciencefiction |8 min | 2009
Six Easy Pieces | experimenteel | 10 min | 2010
The Centrifuge Brain Project | komedie | 7 min | 2012
Traumdeutung | animatie | 5 min | 2010
Bottom Feeders | animatie | 3 min | 2015

FILM Special |Filmconcert Frau im Mond
Fritz Lang | sciencefiction | 156 min | 1929

Film + concert| vrijdag 6 november | 20:00 uur | LUX 6 | 185 min met pauze
Fritz Lang is de Duitse regisseur die Metropolis, de eerste lange sciencefictionfilm maakte maar hij regisseerde ook een andere klassieker in het genre: Frau im Mond. Deze film vertelt het verhaal van een wetenschapper die gelooft dat er goud ligt op de Maan en daarmee voor de gek gehouden wordt. Hij ontmoet een ondernemer met wie hij een raket bouwt. Samen met twee assistenten, een jonge verstekeling en een crimineel die zich naar binnen heeft weten te werken vertrekken ze naar de Maan. Weten ze ondanks hun verschillende motivaties toch hun trip naar de Maan te overleven? Kom erachter in dit speciale filmconcert met live pianobegeleiding door Joost Langeveld.
SCIENCE | Big Ideas
Tijdens Big Ideas volg je de spannendste ontwikkelingen in de wetenschap. Elke festivaldag is er in samenwerking met Radboud Reflects een Big Ideas waar een toonaangevende wetenschapper of specialist wordt geïnterviewd en in gesprek gaat met het publiek.
Big Ideas | Kevin Warwick | Hello Cyborg!
Donderdag 5 november | 19:00 uur | LUX Synthonzaal 7 | 90 min | language English
Imagine a future where robots have biological or part-biological, brains and in which neural implants link the human nervous system bi-directionally with technology and the internet. Kevin Warwick, Professor of Cybernetics at Coventry University thinks this is possible and what’s more he’s already experimenting with it on himself. And the possibilities are endless. The use of implant and electrode technology can be employed to create biological brains for robots, to enable human enhancement and to diminish the effects of certain neural illnesses. Are cyborgs our future? Alejandro Tauber, editor for Motherboard Netherlands Vice is the moderator.
Big Ideas | Koert van Mensvoort | De technologische mens
Vrijdag 6 november | 19:00 uur | LUX Synthonzaal 7 | 90 min
De relatie tussen mens, natuur en technologie is razendsnel aan het veranderen. Wetenschapper, filosoof en kunstenaar Koert van Mensvoort gaat met zijn projecten de discussie aan over nieuwe toekomstige ontwikkelingen die de grens tussen natuur en techniek volledig op zijn kop gaan zetten. Koert van Mensvoort is directeur van het Next Nature Network, Next Nature fellow aan de Technische Universiteit Eindhoven en bestuurslid van de Academie van Kunsten van de KNAW. Met zijn filosofische concept van Next Nature wil hij laten zien dat onze technische omgeving zo complex en autonoom is geworden dat we een nieuwe menselijke natuur aan het creëren zijn.

Big Ideas | Daniël Wigboldus | Psychologische experimenten
Zaterdag 7 november | 19:00 uur | LUX Synthonzaal 7 | 90 min
Het Stanford Prison Experiment en het Milgram experiment zijn de twee bekendste sociaal psychologische wetenschappelijke experimenten. Ze zijn allebei vooral beroemd of eerder berucht, omdat ze laten zien tot wat voor slechte dingen mensen in staat zijn. Macht corrumpeert. Psycholoog Daniël Wigboldus, decaan van de Faculteit Sociale wetenschappen van de Radboud Universiteit, geeft uitleg bij de twee experimenten en vertelt waarom deze experimenten zo belangrijk zijn geweest.

Junior Big Ideas | Diederik Roest | Het zwarte gat bestaat!
Zondag 8 november | 16:00 uur| LUX Synthonzaal 7 | 90 min
Altijd al willen weten waarom er seizoenen zijn? Jongeren krijgen de kans om natuurkundige Diederik Roest van de Rijksuniversiteit Groningen het hemd van het lijf te vragen. Tijdens Junior Big Ideas vertelt hij alles over de seizoenen, de aarde, de Melkweg en het heelal. Wist jij dat er middenin de Melkweg een groot zwart gat zit? En wat heeft dat te maken met de seizoenen op aarde? Niet zo lang geleden liet Roest zijn favoriete, wetenschappelijke proef nog zien in De Wereld Draait Door.

Big Ideas | Amade M’Charek | Wie ben jij? Nature, nurture en de genen
Zondag 8 november | 19:00 uur | LUX Synthonzaal 7 | 90 min
Veel van onze persoonlijkheid ligt vast in onze genen. Word je ziek? Ga je op het criminele pad? Of word je een Nobelprijswinnaar? Erfelijkheidsleer speelt een centrale rol bij maatschappelijke onderwerpen zoals ziekte en gezondheid. Maar welke rol speelt de genetica op onze visie over wie we zijn? Op welke manier draagt de genetica bij aan de klassieke spanning tussen nature en nurture? Amade M’Charek is hoogleraar Antropologie aan de Universiteit van Amsterdam. M’Charek is specialist op het gebied van genetische diversiteit, forensische identificatie en relaties tussen wetenschap en raciale classificaties.
BLOKKENSCHEMA WOENS + DON [1pgina] NTR route aanduiden
BLOKKENSCHEMA VRIJ [1pagina]
BLOKKENSCHEMA ZAT [1pagina]
BLOKKENSCHEMA ZON [1pagina] ROBOTDAG aanduiden

SCIENCE | Lezingen
Het programma van InScience biedt inspirerende lezingen waarin verschillende onderwerpen aan bod komen. Laat je ogen bedriegen waar je bij staat of reis door de ruimte en de tijd met wetenschapsjournalist George van Hal.

Je ogen bedrogen
Donderdag 5 november | 18:45 uur | LUX 6 | 90 min
Waarom zien we dingen die er niet zijn? Goochelaar en filosoof Tilman Andris en breinwetenschapper Rob van Lier van het Donders Instituut van de Radboud Universiteit leggen met goocheltrucs en optische illusies uit waarom we zo makkelijk bedrogen kunnen worden. Zo blijkt dat de wereld die wij zien voor een groot deel een creatie is van ons brein.

Filosofisch Café Spinoza
Donderdag 5 november | 20:30 uur | Mariënburgkapel | 60 min
Hoe actueel kan een 17e-eeuwse filosoof nog zijn? In deze samenwerking tussen InScience en het Filosofisch Café Nijmegen, kijken we naar de filosofie van Nederlands meest beroemde filosoof: Spinoza. Naar aanleiding van de documentaire die 's middags is vertoond wordt er in het café van de kapel verder gefilosofeerd met hersenwetenschapper Peter Hagoort van de Radboud Universiteit, zelf te zien in de documentaire, en Piet Steenbakkers, hoogleraar Spinoza-studies aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

The Fifteen Project | DUET
Dansvoorstelling + talk | donderdag 5 november | 21:30 uur | LUX Synthonzaal 7 | 60 min
Wist je dat je in je hersenen na doet wat de ander doet? Choreograaf Arno Schuitemaker gebruikt spiegelneuronen als inspiratie voor de dansvoorstelling The Fifteen Project | DUET, uitgevoerd door Manel Salas Palau en Mitchell-Lee van Rooij. Door onze spiegelneuronen beleven we de bewegingen van de dansers ongemerkt mee. Na de voorstelling vertelt Arno Schuitemaker over zijn nieuwsgierigheid naar de lichamelijke relatie tussen danser en toeschouwer en stelt de vraag: hoe verhoud ik me tot de ander?

Masterclass ‘Onderzoekend Leren’
Vrijdag 6 november | 15:30 uur | LUX 2 | 150 min | aanmelden: insciencefestival.nl
Op 6 november wordt een filmzaal van LUX omgetoverd tot studielokaal. Leerkrachten, studenten en andere onderwijsprofessionals die graag een nieuwsgierige, onderzoekende houding bij kinderen willen stimuleren gaan deze middag aan de slag met de didactiek 'Onderzoekend leren'. Deze masterclass wordt verzorgd door het Wetenschapsknooppunt van de Radboud Universiteit.
Einstein @ The Movies
Vrijdag 6 november | 18:30 | LUX 2 | 90 min
Precies een eeuw geleden voltooide Einstein zijn relativiteitstheorie die onze kijk op ruimte en tijd drastisch heeft veranderd. In deze lezing legt theoretisch natuurkundige Karel Van Acoleyen van de Universiteit Gent deze wondermooie theorie uit en laat hij zien hoe de relativiteitsheorie een belangrijke rol speelt in tal van films. Verwacht dus een trip langs zowel de science als de fiction van gewichtloosheid, tijdreizen, zwarte gaten, wormgaten en nog veel meer.

Licht en magnetisme: een briljante combinatie
Vrijdag 6 november | 20:30 uur | LUX 2 | 90 min
Ooit met een lens of prisma gespeeld met licht? Dan heb je gezien hoe licht en materie elkaar beïnvloeden, maar wist je ook dat licht en magneten op elkaar inwerken? Spinozaprijswinnaar Theo Rasing, hoogleraar Experimentele natuurkunde aan de Radboud Universiteit, vertelt alles over zijn baanbrekende onderzoek naar de beïnvloeding van magneten door laserlicht. Hij ontwikkelde een techniek om magnetische deeltjes met behulp van een laser van pool te doen veranderen. Deze techniek leidt tot unieke nieuwe mogelijkheden zoals ultrasnelle gegevens opslag op een harde schijf.

Trans-species tribunal
Zaterdag 7 november | 17:00 uur | LUX Synthonzaal 7 | 90 min | language English
Are there limits to what we ought to do in science and art? How would you judge these limits? This is what we will investigate in the Trans-species Tribunal. The short film Pig Child by Lucy Campbell, about a woman who infuses her embryo with pig dna, will be the introduction. Lucas Evers from Waag Society introduces the "Trust me I'm an artist" project in which human and animal dna was combined in a real art project. He will do this together with Slovenian artist and scientist Špela Petrič, who participated in that project. The ethical limits of this kind of research will be discussed.


Reizen door ruimte en tijd
Zondag 8 november | 19:15 uur | LUX 2 | 60 min
In sciencefictionfilms reizen we met het grootste gemak naar verre sterren en planeten en zelfs naar andere tijden. Wetenschapsjournalist George van Hal van de NewScientist neemt je mee op een reis door ruimte en tijd. Hij laat zien dat de ideeën van Einstein nog altijd relevant zijn en de deur openen naar de toekomst uit films als Star Trek en Interstellar.

Kunstenaar ontmoet wetenschapper
Onderdeel van The Awards | zondag 8 november | 21:00 uur | LUX 6
Het Besiendershuis is keer op keer op zoek naar bijzondere samenwerkingsvormen in de stad, met het doel kunst, cultuur, cultuurhistorie, kennis en ondernemerschap op verrassende wijze aan elkaar te verbinden. Tijdens InScience vindt er een ontmoeting plaats tussen kunstenaar en wetenschapper. De uitkomst is onduidelijk, maar daarmee des te spannender. Kunstenaar Sanne Willemsen en psychiater Anne Speckens van Radboudumc Mindfulness gaan met elkaar in gesprek en op zoek naar mogelijkheden van samenwerking. Tijdens de Award uitreiking op zondagavond vertellen ze over hun ontmoetingen. Hoe kunnen de wetenschap en de kunst elkaar versterken? Sanne Willemsen toont haar boek 'Come on down and see the idiot right here' als onderdeel van de expositie van InScience. Ze het verhaal van mensen die in de ogen van veel mensen buiten de maatschappij vallen.Het biedt de kijkers een unieke blik in de wereld van deze mensen en in de manier waarop zij hun leven leiden.

Odd Talks
Zondag 8 november | 21:00 uur | LUX Synthonzaal 7 | 110 min
Oddstream focust zich op audiovisuele kunst, vormgeving en e-cultuur in een uitgebreid programma van exposities, nieuwe producties, artist-in-residences, workshops, educatieve programma’s en lezingen. Odd Talks zijn inspirerende bijeenkomsten waarin technologische vernieuwingen van verschillende kanten worden belicht. Innovatieve makers en initiatieven spreken vanavond onder andere over technologie en nostalgie, architectuur en videomapping en digitale fabricage.

SCIENCE | DIY Lab
In de Mariënburgkapel zijn elke dag DIY Labs waarbij je zelf in de schoenen van een wetenschapper of kunstenaar kan gaan staan. Trek die witte jas maar aan en laat je wegwijs maken als onderzoeker.
Bewerk analoge beelden
Donderdag 5 november | 13:00 uur | Mariënburgkapel | 60 min
Quick and dirty: in deze hands-on film workshop maak je je eigen animaties direct op het filmmateriaal (celluloid), zonder tussenkomst van een camera. Laat prachtige abstracte animaties ontstaan en wek geluid door te tekenen, schilderen, etsen, krassen, bleken of schuren op stroken van 16mm film. Esther Urlus, mede-oprichter van filmwerkplaats WORM Rotterdam, laat je precies zien hoe het werkt.
Ontleed het brein
Donderdag 5 november | 16:00 uur | Mariënburgkapel | 60 min
Hoe beweegt een rat? En waar zit zijn instinct? Stroop je mouwen op en slijp je scalpel. In dit DIY Lab ontdek je al snijdend de complexe structuur van het rattenbrein. Tineke van Rijn en haar team van het Donders Instituut leidt de deelnemers langs verbindingen en kwabben in de grijze massa.

Schilder als Rembrandt
Vrijdag 6 november | 13:00 uur | Mariënburgkapel | 60 min
Leer schilderen als de oude meesters. In de documentaire Hollands Licht onderzoeken de filmmakers de unieke lichtval in klassieke Nederlandse schilderwerken van onder andere Rembrandt en Vermeer. Diederik Grootjans leert je in dit DIY Lab de basis van hun technieken.
Ontdek micro-organismen
Vrijdag 6 november | 16:00 uur | Mariënburgkapel | 60 min
Isoleer je eigen DNA. Ontdek hoe de alcohol in het InScience-bier komt. Maak yoghurt. In dit lab practicum kruip je achter de microscoop om de wereld van micro-organismen te ontdekken.
Dit programma is een samenwerking met het Soehngen Institute of Anaerobic Microbiology.
Oordeel zelf
Zaterdag 7 november | 13:30 uur | LUX Synthonzaal 7 | 120 min
Onder leiding van hoogleraar algemene rechtswetenschap Roel Schutgens ervaar je hoe het is om aan verschillende kanten te staan in een juridische procedure. Leer te pleiten voor je eigen zaak of te oordelen als rechter.
Versleutel je gegevens
Zaterdag 7 november | 16:00 uur | Mariënburgkapel | 60 min
Je gegevens liggen op straat. Althans, wanneer je in dit digitale tijdperk niet zorgt voor goede beveiliging en privacy-instellingen. Zowel digibeet als computernerd leren in dit DIY Lab hoe ze hun vakantiefoto’s, bankgegevens of persoonlijke chatgesprekken kunnen versleutelen. Kom niet met lege handen: om deel te nemen moet je je smartphone of laptop meenemen.

Programmeer je eigen Robot
Zondag 8 november | 13:00 en 16.00 uur | Mariënburgkapel | 90 min
Altijd al je eigen robot willen programmeren? Mike Ligthart, masterstudent Kunstmatige Intelligentie, gaat je laten zien hoe je dit doet! Mike is gespecialiseerd in sociale robotica en laat je je eigen zorgrobot zoals in Ik ben Alice maken.

SCIENCE | Meet the Expert
Altijd al willen weten hoe je hersenen werken? Wil je checken wanneer robots de wereld overnemen? Ben je nieuwsgierig naar de invloed van cultuur? Of zou je graag één op één in gesprek gaan met een filmmaker? Tijdens Meet the Expert krijg je de kans om je vragen persoonlijk voor te leggen aan experts. Houd de website en social media in de gaten om te weten welke wetenschappers, filmmakers en kunstenaars er per dag aanschuiven!

Donderdag 5 november | 19:00 uur | Mariënburgkapel | 60 min
Vrijdag 6 november | 20:00 uur | Mariënburgkapel | 60 min
Zaterdag 7 november | 20:00 uur | Mariënburgkapel | 60 min
Zondag 8 november | 20:00 uur | Mariënburgkapel | 60 min
In samenwerking met Nationale Wetenschapsagenda.
Science | Experimenten
Kom uit de bioscoopstoel en neem zelf deel aan de wetenschap! In de Mariënburgkapel kun je gedurende de dag meedoen aan een wetenschappelijk experiment.

Het brein van dichtbij
Donderdag | 12:00 - 21:00 uur | Mariënburgkapel
De hersenen zijn het meest complexe en cruciale orgaan van de mens. Het Donders Instituut geeft je een kans op een kijkje onder de hersenpan. Aanschouw een menselijk brein op sterk water en bekijk structuren van een rattenbrein onder een microscoop. Als je durft, mag je de kleine grijze massa zelfs aanraken.

Onder de loep
Donderdag t/m zaterdag doorlopend | 11:00 - 21:00 uur | Mariënburgkapel
Al eens lichtgevende bacteriën gezien? Altijd al willen weten welke micro-organismen op je handen zitten? Bestaan er rode bacteriën? Wat zit er eigenlijk in ons bier? Microbiologie maakt het onzichtbare zichtbaar. Neem zelf plaats achter de microscoop.
Dit programma is een samenwerking met het Soehngen Institute of Anaerobic Microbiology.

DarwinTunes
Donderdag t/m zaterdag doorlopend | 11:00 - 21:00 uur | Mariënburgkapel
Kan een computerprogramma nieuwe muziek maken? DarwinTunes is een samenwerking tussen wetenschappers en kunstenaars met precies dat doel. Kies zelf mooie muziekfragmenten en geef die fragmenten de kans om via evolutie voort te leven. Muziek via evolutie!

NEMO aan tafel
Donderdag t/m zondag doorlopend | 11:00 - 21:00 uur | Mariënburgkapel
Alles wat we zien, is licht. En tegelijkertijd zien we veel niet. Deze proefjes van NEMO geven je de kans om met licht te spelen. Ontdek hoe wit daglicht eigenlijk uit alle kleuren van de regenboog bestaat. Bundel licht om de kracht te versterken en verbuig het om je zicht te vervormen.


Kosmische straling
Donderdag t/m zondag doorlopend | 11:00 - 21:00 uur | Mariënburgkapel
Zonder dat je het merkt, schieten er heel de dag atoomkernen door je heen. Deze miniscule deeltjes komen met hoge snelheid vanuit de ruimte neer op aarde. Het vonkenvat zet hun energie om in bliksemschichten. Maak zelf een bliksemschicht, druk op de knop en zie wat er gebeurt!

Rara hoeveel
Donderdag t/m zondag doorlopend | 11:00 - 21:00 uur | Mariënburgkapel
Ben jij goed in schatten? Kom hoeveelheden raden en neem deel aan een live experiment. Welke theorie we hier testen, verklappen we als je een gok hebt gewaagd.

Mindlight
Zaterdag | 12:00 - 21:00 uur | Mariënburgkapel
Blijf jij rustig in stressvolle situaties? Neem hier de proef op de som. Betreed in je eentje een griezelig, donker huis. Blijf je zenuwen echter wel de baas. Door rustig te blijven kun je het duister namelijk verdrijven. Dit computerspel speel je niet alleen met een controller in je hand, maar ook met een EEG op je hoofd. Ervaar hier zelf hoe serious games met neurofeedback kinderen met angststoornissen kunnen helpen.

Beeld en geluid
Zaterdag doorlopend | 12:00 - 21:00 uur | Mariënburgkapel
Welk effect heeft muziek op de ervaring van schoonheid? In dit experiment bekijk je schilderijen en mag je bepalen welke muziek het beste past bij de kunst. Oordeel jij hetzelfde als andere deelnemers?
Robotdemonstratie
Zondag 8 november doorlopend | 10:30 - 18:00 uur | Mariënburgkapel
Heb je altijd al eens een robot in actie willen zien? Studenten van de opleiding Kunstmatige Intelligentie van de Radboud Universiteit en kunstenaar Rob van der Burg nemen een aantal robots in alle soorten en maten mee ter demonstratie.
ART | Expositie
Ontdek de kruisbestuiving tussen wetenschap en kunst! Dwaal langs de verschillende kunstinstallaties en performances in LUX, het Mariënburgplein en de Mariënburgkapel.
Animethic
Iris Sijbom
LUX, eerste verdieping
In Animethic staat de samenwerking tussen
Translation - English
Cover

Table of Contents
Welcome
Practical information
Programme overview
Opening (subject to change)
Film | Annual programme
Film | Light
Film | Special
Science | Big Ideas
Science | Lectures
Science | DIY Lab
Science | Meet the Expert
Science | Experiments
Art | Exhibition
Art | Performance
Expert Meeting
Talkshow | Around the Table with InScience
InScience Junior
Food
The Awards


Welcome to InScience
Last year, the InScience – Dutch International Science Film Festival was still only an idea. Now, we have a festival where more than fifty films will be screened, where over two hundred scientists, directors and producers from all over the world will meet to talk about the world of film and science, and more than twenty artists will explore the relationship between art and science in their work. InScience is a meeting platform for the public, film, science, art and the business sector. This interaction not only contributes to strengthening our city and region, but has also gained national significance. InScience has become a reality thanks to the Economische Raad Nijmegen, which wholeheartedly embraced the idea. It was then up to the InScience team and a large group of dedicated volunteers to make this dream a reality. Visitors can judge whether our endeavours were a success and whether the first edition of InScience has what it takes to become an annual tradition. Enjoy our five-day festival. Enjoy InScience.
Johan van de Woestijne
InScience Director


Tickets
Tickets are available online via www.insciencefestival.nl and www.lux-nijmegen.nl or can be purchased at the LUX ticket counter. Tickets can also be reserved by phone during the ticket counter opening hours by calling 024-3816859. Please note: all reserved tickets must be picked up no later than half an hour in advance.
Film
Film block €9
Student / CJP card €7.50
Film block Thurs + Fri before 18:00 €7.50

Passe-partout
Day pass – Thurs or Fri €20
Day pass – Sat or Sun €25
Weekend pass – Sat and Sun €40

Lectures
Regular price €5
Student / CJP card €3.50

You can visit the following programme components for free:
DIY Lab (reserve at ticket counter), Exhibition, Experiments, Meet the Expert, Talk Show Around the Table with InScience

Festival locations:
- LUX Nijmegen, Mariënburg 38-39
- Huis van de Nijmeegse Geschiedenis - Mariënburgkapel, Mariënburg 26
- Mariënburgplein
Opening hours:

Ticket counter 10:30 - 22:15 (Thurs)
10:30 - 22:30 (Fri, Sat)
09:30 - 22:15 (Sun)
Food and drink
LUX Café 09:00 - 01:00 (Thurs, Sun) | 09:00 - 02:00 (Fri, Sat)
Mariënburgkapel 12:30 - 23:00 (Thurs, Sun) | 12:30 - 01:00 (Fri, Sat)

Exhibition
LUX Café 10:30 - 01:00 (Wed 19:00 - 01:00)
Mariënburgkapel 10:30 - 23:00
Mariënburgplein 10:30 - 23:00 (Wed 19:00 - 23:00)

Experiments
Mariënburgkapel 11: 00 - 21:00

All foreign films have English subtitles or voiceovers. A number of the events following the films will also be in English. This is stated in the relevant programmes.

Rustpagina (Still/campagnebeeld)

Programme overview
Film
The films you will see at InScience are divided into three categories: annual programme, Light theme programme and a special BIO FICTION. The programme will also include a film block about drones, a programme with short films from the Go Short – International Short Film Festival Nijmegen and a concert film. The film programme includes a mix of feature films, short films and documentaries. Each film block is accompanied by a side programme of debates, experiments and exciting talks that explore issues from both an academic and artistic angle.

Big Ideas
Big Ideas presents the most exciting developments in science. In collaboration with Radboud Reflects, one Big Idea is explored each day of the festival, with a leading academic or artist describing their work and entering into a dialogue with the audience.

Lectures
During the festival, lectures will be held by various speakers such as science journalist George van Hal and physicist Karel van Acoleyen. Check out these lectures in between the films!

DIY Lab
DIY Labs are held in the Mariënburgkapel every day, offering you the chance to step into the shoes of a scientist. Put on a lab coat and explore the world of research.

Meet the expert
In collaboration with the Dutch National Research Agenda, you can meet experts in the Huis van de Nijmeegse Geschiedenis - Mariënburgkapel from Thursday through Sunday and pepper them with questions about their profession. Chat with scientists, artists and filmmakers and learn about people, society, the world and the universe.

Experiments
Get out of the cinema seat and join in the adventure of science! Peer through a microscope, create lightning or become part of an experiment yourself. In the Huis van de Nijmeegse Geschiedenis - Mariënburgkapel you are sure to experience something new every day.

Exhibition & performance
Art fans! The InScience Art Exhibition gives you a new perspective and fresh ideas on scientific developments. Be part of this intense art experience.

Expert meeting
Expert meetings will be hosted for experts from different disciplines to reflect on current issues of our time.

Talkshow | Around the Table with InScience
In collaboration with our media partner NTR, we have organised a daily talk show called Around the Table with InScience moderated by Isolde Hallensleben in the LUX café. A different theme will be discussed each day. Renowned artists, scientists and filmmakers will join the discussions.

InScience Junior
There is also plenty for young scientist enthusiasts to discover at InScience. Take part in the Junior Science Quiz with live experiments, exciting demonstrations and interesting videos or join Junior Big Ideas and ask physicist Diederik Roest all about the universe and black holes.

Food
The LUX café will feature a special InScience menu. Can you still trust your senses when the colours and textures differ from what you’re used to? Don’t forget to try the special InScience beer. You can also grab a drink in the Mariënburgkapel.

Awards & Award Show
The films from the annual programme have a chance of winning awards in three categories: the NTR Audience Award worth €2,500 and the Youth Award and Student Jury Award each worth €500. Would you like to be among the first to know which films were crowned the best of InScience 2015? Then make sure you attend the big award ceremony on Sunday night.

NTR Festival Guide
Are you having difficulty knowing what to choose? If so, we'll be happy to help. Our media partner, NTR has created a fun festival guide with all the festival highlights, including films, lectures and various exhibits. The festival guide is included in the festival programme!
Opening
Text to follow

FILM | Annual programme
The very best science films of the past year and a half will be shown in the annual programme. InScience will be showing films from the entire scientific spectrum, from documentaries to fiction and feature films to short films.

InScience showcases the beauty of science, art and film. You will see this combination reflected in a wide variety of films on diverse topics. At the screenings, scientists and filmmakers will host in-depth and educational talks.

The Creeping Garden
Tim Grabham & Jasper Sharp | documentary | 2014 | 82 min | Dutch premiere
Slime mould is the black sheep of biology. While thousands of different slime moulds exist, we know very little about this organism. What we do know is that it is able to survive for long periods of time in hostile environments, patiently waiting for a moment to flourish again. The Creeping Garden puts the humble slime mould in the spotlight.

Film + talk | Thursday 5 November | 13:30 | LUX 3 | 90 min | In English
Directors Jasper Sharp and Tim Grabham will talk about their fascination with slime mould and their search for the perfect movie about this unique creature.
Film + talk | Thursday 5 November | 19:00 | LUX 3 | 115 min | In English
Inspired by nature and, among other things, by slime mould, Harvard University scientist Wim Noorduin will talk about his wonderful and mysterious nanoflowers. Filmmakers Jasper Sharp and Tim Grabham will both join him. Check out the beautiful nanostructures blossom at the Mariënburgkapel.
Film + talk | Saturday 7 November | 11:30 | LUX 3 | 125 min
Slime mould expert Peter van Haastert from the University of Groningen tells you everything about this particular organism, including its scientific significance, why it so beautiful and what other amazing properties this alien life form boasts.
Eadweard
Kyle Rideout | drama | 2015 | 104 min | Dutch premiere
A stylised psychological drama about the renowned photographer and ‘godfather of the cinema’ Eadweard Muybridge. As a photographer in the pre-cinema era, Muybridge was obsessed with motion. His series of galloping horse images is still familiar to most. However, his obsession with his work had terrible consequences for his marriage. On 17 October 1874, he killed his wife’s lover and was the last American to be acquitted on a verdict of justifiable homicide.

Film + talk | Saturday 7 November | 16:15 | LUX 6 | 125 min| In English
It took 70 years from the first photograph shot in 1827 to the first public screening of a motion picture in 1895, and right in the middle of it all was Eadweard Muybridge. InScience programmer Lies Bruines talks about Muybridge's role in the creation of modern day cinema.
Film + talk | Sunday 8 November | 18:00 | LUX 4 | 120 min
Historically, the medium of film is often regarded as the successor of photography: still images transformed into motion. Film scholar Daisy van de Zande of Utrecht University discusses the various precursors of the moving images of Eadweard Muybridge.
The Empire of the Scents
Kim Nguyen | documentary | 84 min | 2015
Our sense of smell stirs our desire, enriches our lives and moves us deeply. Scent prompts us to act, without us being consciously aware of it. This documentary, filmed in five countries, will take you on the ultimate quest through the realm of scents. It is a journey that combines beauty and taste with moments of pure poetry. Director Kim Nguyen was previously nominated for an Oscar for his feature film Rebelle.

Film + talk | Thursday 5 November | 19:30 | LUX 4 | 110 min | In English
After the screening, there will be a Q&A with director Kim Nguyen. Ask him anything you like about the making of his film.
Film + talk | Friday 6 November | 14:15 | LUX 3 | 100 min| In English
After the screening there will be a Q&A with director Kim Nguyen. Ask him anything you like about the making of his film.
Film + talk | Sunday 8 November | 15:30 | LUX 4 | 125 min
What do scents mean to you? Aroma artist Carlijn Stevens discusses synesthesia and scents as an artistic medium. She will talk about the relationship between memories and aromatherapy and will create scents on the spot for you to guess!

Endocrination
Stephane Horel | documentary | 52 min | 2014
They are found in plastic bottles, toys, cosmetics, cleaning products and pesticides, but no one seems to care all that much. Endocrination reveals why chemicals that affect our endocrine system have not yet been banished from our daily lives. The film is the result of eighteen months of research and shows how easily European institutions are swayed by the influences of the business sector.
Film + talk | Friday 6 November | 13:00 | LUX 2 | 75 min
Who is responsible for the safety of our food? And how come dangerous products still reach the market? Should we be afraid of our food?

Film + talk | Sunday 8 November| 21:30 | LUX 6 | 90 min
A discussion will be hosted about the unknown world behind the food on our plates directly after the film together with journalist Lucien Hordijk from De Correspondent and Joszi Smeets, Director of Youth Food Movement. What happens when economic interests trump the interests of public health?

Ex_Machina
Alex Garland | science fiction | 108 min | 2015
Intense psychological thriller about a love triangle between two men and a beautiful female A.I. A young programmer tests the consciousness of the intelligent robot AVA, but AVA appears smarter than expected. Who will win this game?

Film + talk | Saturday 7 November | 15:30 | LUX 4 | 115 min
Anco Peeters studied Philosophy and Artificial Intelligence at Radboud University. In a short introduction, he will talk about the relationship between humans and robots.

Film + talk | Sunday 8 November | 21:15 | LUX 4 | 125 min
Can robots really think and can we fall in love with robots? Ex_Machina revolves around these questions. Anco Peeters, Philosophy and Artificial Intelligence graduate, will examine these questions after the screening.

Experimenter
Michael Almereyda | drama | 98 min | 2015
Cinematic biography about Stanley Milgram, whose behaviour studies on obedience to authority are among the most notorious and influential in the history of social psychology. Participants in his experiment assumed the role of a teacher and administered electric shocks to pupils whenever they gave incorrect answers. This controversial study had a major impact on Milgrams further career.

Film + talk | Saturday 7 November | 18:30 | LUX 4 | 115 min
How sensitive are you to authority and how strong is your conscience? Would you have gone so far in administering electric shocks? A psychologist talks about this infamous experiment and about the power of authority and how easily we are influenced.
Film | Sunday 8 November | 15:45 | LUX 6 | 98 min

Fecal Matters
Paul Gallasch | documentary | 15 min | 15 min | 2014
Have you ever thought about excrement as medicine? In Fecal Matters, various scientists and patients speak about the revolutionary effect of transplanting another healthy person’s stool. The first fecal transplants have been performed and expectations are high. Antibiotics are on their way out and this "brown gold" seems to have a wide range of applications.

Pre-film + film + talk | Saturday 7 November | 16:00 | LUX 2 | 65 min | In English
What about all the other bacteria our body hosts? According to science journalist Jop de Vrieze, we would do well to explore these microorganisms. After the short film Fecal Matters, a discussion will be held with Paul Gallash and Jop de Vrieze, among others. Lisa Doeland will moderate the discussion.


The Forecaster
Marcus Vetter & Karin Steinberger | documentary | 98 min | 2014
A fast-paced documentary about entrepreneur Martin Armstrong. Armstrong says he can predict the global economy using a self-designed model. His previous predictions were eerily accurate and earned him a great deal of money, but also many enemies. One day the FBI storms his offices and he lands in prison.
Film + talk | Saturday 7 November | 21:15 | LUX 3 | 120 min
The recent financial crisis has highlighted how much impact economists truly have. Their authority gives them direct influence on share prices. But is the economy really such a hard science? Is economics about numbers or emotions? Social economist Floris Heukelom of Radboud University gives a brief introduction to the film.

Film + talk | Sunday 8 November | 11:00 | LUX 3 | 120 min
Armstrong predicted a huge debt crisis from 1 October 2015. Can the global economy really be predicted with mathematical models? After the screening, Professor of International Economics Eelke de Jong and social economist Floris Heukelom of Radboud University will discuss the nature of economics as a science.

Genetic Me
Pernille Rose Gronkjaer | documentary | 52 min | 2014
Genetic Me brings the familiar nature-nurture debate to a personal level. Journalist Lone Frank is concerned about her personality. She embarks on a trip to find out if she can change her personality. She meets scientists who have different views on how our characters are formed. But what can we do to change ourselves?

Film + talk | Thursday 5 November | 21:45 | LUX 4 | 90 min
Are we our genes and does our upbringing determine who we become? This question is the main focus in Genetic Me. Joris Veltman, Professor of Translational Genetics at Radboud University Medical Centre, will discuss the film and address this question in the dark.

Film + talk | Sunday 8 November | 13:30 | LUX 3 | 105 min
Han Brunner, Professor of Clinical Genetics at Radboud University Medical Centre, and Amade M'charek, Professor of Anthropology of Science at the University of Amsterdam, will discuss the nature-nurture question after the screening.

Ice and the Sky
Luc Jacquet | documentary | 89 min | 2015 | Dutch premiere
Oscar-winning director Luc Jacquet (The March of the Penguins) returns to the South Pole to film the adventure of glaciologist Claude Lorius. The documentary tells the story of an extraordinary life, focused on science and adventure. A life dedicated to revealing the hidden secrets of our climate, secrets that lie waiting for us deep in the Antarctic ice.
Film | Thursday 5 November | 14:00 | LUX 6 | 89 min

Film + talk | Saturday 7 November | 19:00 | LUX 6 | 120 min
Why are so many scientists convinced that the climate change we see is the result of human behaviour? What consequences will this change have on the world in general, and the polar regions in particular? Climate scientist Heleen de Koninck of Radboud University will talk about this in her introduction.

Film + talk | Sunday 8 November | 20:30 | LUX 3 | 115 min
Can you imagine the North Pole without ice? Meteorologist Stefan Ligtenberg of Utrecht University set up a weather station during the polar expedition SEES.nl to measure the rate of polar ice melt. Photographer Udo Prinsen created Shapes of Time, a beautiful photo report about the aurora lights, which can be seen as an exhibit during InScience. How did an artist and scientist experience this scientific expedition?

Ik ben Alice
Sander Burger | documentary | 80 min | 2014
Can a robot build a human connection with someone and replace a person of flesh and blood? In this sympathetic documentary, three elderly ladies receive visits from care robot Alice. They are sceptical about this machine. Will the women grow to trust Alice?
Film | Thursday 5 November | 11:30 | LUX 4 | 85 min

Pre-film + film + talk | Thursday 5 November | 21:30 | LUX 3 | 110 min
Mike Ligthart, a Master’s student of Artificial Intelligence, is conducting his Master’s thesis research on talking robots at Radboud University and the Netherlands Organisation for Applied Scientific Research. After the film screening, he will talk about what talking robots can and can’t do.
Film + talk | Sunday 8 November | 13:00 | LUX 6 | 130 min
After the film, Pim Haselager, Associate Professor of Artificial Intelligence at Radboud University, Marian Adriaansen, lecturer in Healthcare Innovation at HAN University of Applied Sciences and Sander Burger, director of Ik ben Alice, will discuss the desirability of robots in healthcare.
The Immortalists
Jason Sussberg & David Alvarado | documentary | 78 min | 2014 | Dutch premiere
Bill Andrews and Aubrey de Grey are two scientists with very different characters but with the same objective: to find a cure for aging. This comical documentary portrays their theories and research, but also gives the audience a glimpse into their personal lives. The result is an engaging character study of two eccentric individuals on a mission to change the world.

Film + talk | Thursday 5 November | 17:00 | LUX 4 | 110 min
Why do we wish for immortality? Trijsje Fransen, a philosopher affiliated with the University of Amsterdam, will discuss the film after the screening.

Film + talk | Saturday 7 November | 11:15 | LUX 4 | 120 min
Would you like to be immortal? Join the debate in the dark and see what ideas come to light. Technology philosopher Pieter Lemmens of Radboud University will moderate the debate.

Is the Man Who is Tall Happy?
Michel Gondry | documentary | 90 min | 2015 | premiere before Dutch release
Noam Chomsky is one of the most famous and respected linguists and philosophers of our time. In Is the Man Who is Tall Happy?, he is interviewed about language, science and politics by acclaimed director Michel Gondry (Eternal Sunshine of the Spotless Mind). Gondry captures this stream of thoughts in animations that he draws himself by hand. This playful documentary is a fitting tribute to one of the great free thinkers of our day.

Film + talk | Saturday 7 November | 21:30 | LUX 2 | 115 min
This film brings two remarkable people together: filmmaker Michel Gondry and the linguist and philosopher Noam Chomsky. Dana Linssen, chief editor of the Filmkrant and film critic for NRC Handelsblad, introduces the film from her perspective as a philosopher.
Film + talk | Sunday 8 November | 11:30 | LUX 2 | 105 min
Michel Gondry is a unique filmmaker; in all his work, he experiments with cinematic forms to tell his stories. They are often about what happens in our heads: dreams, memories, language and imagination. In the introduction, film scholar Daisy de Zande of Utrecht University explores the narrative form of this remarkable documentary and how it tells us more than what is merely said.

Short Film Compilation: Life
Thursday 5 November | 15:30 | LUX 3 | 55 min | compilation programme
Friday 6 November | 13:30 | LUX 4 | 55 min | compilation programme
Everything has an expiration date. For fireflies it is ever so brief, for a mountain it is eons. This special programme of short films examines how life evolves, repairs itself or creates something entirely new. These films are therefore much like life itself: short, resilient and lively.
Animated Life - Pangae - Sharron Shattuck & Flora Lichtman | animation | 2015 | 7 min
The Weight of the Mountains - Temujin Doran | documentary | 2014 | 12 min
Brilliant Darkness: Hotaru in the Night – Emily Driscoll | documentary | 2015 | 12 min
Fungiphilia Rising – Madison McClintock | documentary | 2014 | 13 min
The Animated Life of A.R. Wallace - Sharron Shattuck & Flora Lichtman | animation | 2015 | 8 min

The Last Man on the Moon
Mark Craig | documentary | 2014 | 95 min | Dutch premiere
Never before have you come so close to such an iconic, historical figure. Apollo astronaut Eugene Cernan was the last man on the moon. Forty years later he tells his personal story. His ambition literally took him to great heights, but he paid a high price for it. Or, as his wife remarked: "If you think going to the moon is hard, try staying at home."
Film + talk | Thursday 5 November | 20:45 | LUX 6 | 120 min
Do you also dream of travelling to the moon? Before the film, moon researcher Wim van Westrenen of VU University Amsterdam will talk about what the moon expeditions have brought us in terms of science. You can ask him questions after the film. Have any new moon trips been planned or was The Last Man on the Moon really the last?
Film + Talk | Saturday 7 November | 11:00 | LUX 6 | 120 min
The moon is no longer far enough away as a destination for a space mission. Today, we dream of travelling to Mars. A scientist tells us all about the moon and the history of and aspirations for space travel.

The Man Who Knew Infinity
Matt Brown | drama | 2015 | 114 min | Dutch premiere
Something improbable happened in Cambridge during WWI: a young man from India with an extraordinary talent for mathematics was admitted to Cambridge and shook the university to its very foundations with his pioneering formulas. Starring Dev Patel (Slumdog Millionaire) and Oscar winner Jeremy Irons.
Film | Thursday 5 November | 16:00 | LUX 6 | 114 min

Film + talk | Saturday 7 November | 21:15 | LUX 6 | 130 min
Before the screening, a mathematician will tell you all about the significance of Indian genius Ramanujan to the field of mathematics.

Film + talk | Sunday 8 November | 12:15 | LUX 4 | 130 min
Mathematician Johan van Leeuwaarden of Eindhoven University of Technology is a great admirer of Ramanujan. His mission is to clearly show how fun and important mathematics is for our society. He will talk about the main characters in the film, Hardy and Ramanujan, about intuition, pure talent and the laws of mathematics.
Most Likely to Succeed
Greg Whiteley | documentary | 2015 | 89 min | Dutch premiere
Advances in technology are changing the labour market, but education is lagging behind. Documentary filmmaker Greg Whitely decided to search for a school with an approach that is better suited to today’s information age: High Tech High, a school that offers children classes in innovation, creativity, team work and finding your own voice.
Film + talk | Friday 6 November | 14:15 | LUX 6 | 140 min
Our approach to secondary education is in serious need of modernisation. How do we educate our young people so they can flourish in the 21st century where there is a greater demand for innovative minds than white-collar workers? Experts and innovators will discuss the education of the future. Anne-Marieke van Loon, Associate lecturer of Learning with ICT at HAN University of Applied Sciences and

Film | Friday 6 November | 22:15 | LUX 4 | 89 min

Film + talk | Saturday 7 November | 13:30 | LUX 6 | 125 min | language: English
Mina Johnson Glenburg, researcher in Cognitive Psychology at Radboud University, Chief Learning Officer of SmalLab Learning and CEO of Embodied Games, and Frank Leoné, neuroscientist and founder of Marbelous Minds will discuss the opportunities for using ICT in the education system of the future.

Mugshot
Dennis Mohr | documentary | 52 min | 2014
Mugshot investigates the cultural significance of the notorious police mugshot. There is a surprising world hidden behind these photos. Originally, the mugshot was simply a photo used for identification, but in a world without privacy, these mugshots are now also used by sensationalists and artists.

Film + talk | Thursday 5 November | 18:45 | LUX 2 | 105 min
Anouschka van der Heijden of the Pompe Foundation talks about society’s acceptance of hardened criminals. Painter Henk Hage portrays forensic psychiatric patients in long-term clinics and explains how art can connect criminals and society with each other. Artist Sanne Willemsen, linked to InScience through the Besiendershuis, talks about the portraits she makes of mentally ill individuals. Go ahead and take your own mugshot after the screening!

Film + talk | Friday 6 November | 18:00 | LUX 6 | 75 min
Art historian and curator of Photography at Paleis ’t Loo, Niels Coppes, will talk about the value of old portrait photos with film scholar Daisy van der Zande (Utrecht University). Niels Coppes is the custodian of a large collection of historical photographs. Go ahead and take your own mugshot after the screening!

MULTIVERSE Ghana
Juul van der Laan | documentary | 56 min | 2015
Is there room for creativity and culture in science? In Ghana there is! This inspiring documentary shows how poverty and limited technological capabilities have not stopped Ghanaians from exploring numerous domains of science. In a world of minimal resources, self-development is your only option and low tech is the future.


Film + talk | Saturday 7 November | 11:00 | LUX 2 | 85 min
Director Juul van der Laan will talk about her film and the different forms of scientific practice. After the screening, writer Lotte Lentes of Literair Productiehuis Wintertuin will read a poetic report she will write live during the film.

Film + talk | Sunday 8 November | 18:45 | LUX 3 | 75 min
Is science culture-dependent? After the film, director Juul van der Laan will answer your questions about her documentary, whose answers are sure to get you thinking.


Saving Mes Aynak
Brent Huffman | documentary | 60 min | 2014
Mes Aynak was discovered in Afghanistan in the 1960s. The city with two thousand year old Buddhist structures, relics and other priceless treasures is a paradise for archaeologists. When a Chinese mining company intends to demolish the city to make way for its new copper mine, a group of passionate archaeologists try to save what can be saved. It’s a race against the clock, hampered by miscommunication, financial difficulties and threats from the Taliban.
Film + talk | Friday 6 November | 18:45 | LUX 3 | 95 min
Evert van der Zweerde, Professor of Political Philosophy, and Paul van der Velde, Professor of Asian Studies at Radboud University, will discuss the importance of archaeological excavations; the religious history of Afghanistan and the political hornet’s nest Mes Aynak has become.

Film + talk | Saturday 7 November | 16:45 | LUX 3 | 85 min
Archaeologist Niels Stoffers will give an introduction to the film from the perspective of his discipline. After the screening, writer Johan Roos of Literair Productiehuis Wintertuin will read a poetic report he will write live during the film.


Sleepless in New York
Christian Frei | documentary | 91 min | 2014
Heartbreak affects us all. But why are our feelings about lost loves so strong? Anthropologist Helen Fisher tries to find out why and follows three New Yorkers forced to deal with breakups. Sleepless in New York is both an informative documentary as well as a touching look at heartbreak.

Film + talk | Friday 6 November | 22:30 | LUX 2 | 105 min
What effect does heartbreak have on your behaviour and brain? This is the central question in Sleepless in New York. Job van den Hurk is a neuroscientist at Maastricht University and has featured on Willem Wever and Klokhuis, among other TV shows. He will provide the introduction to this film.

Film + talk | Saturday 7 November | 18:45 | LUX 2 | 120 min
What happens in the brain when you fall in love? How do people cope with the failure of a relationship? Tila Pronk, a psychologist at Tilburg University and author of Hartstocht, and psychologist Harrie Vorst of the University of Amsterdam provide the film with background information and interesting perspectives about love and heartbreak.

Solar Impulse Across America
Eric Beaufils | documentary | 52 min | 2015 | Dutch premiere
Solar Impulse is the first plane to fly fully on solar power. The first big test is a flight across America, from the west coast to the east coast. In this exciting documentary, we follow the two enthusiastic pilots on their pioneering flight.

Pre-film + film + talk | Thursday 5 November | 15:00 | LUX 4 | 95 min
After the screening, Jurian Rademaker will talk about his work as head of QConcepts. This company develops products that have a sustainable use and effect. What is the importance of renewable energy? What are the latest technological developments? What role does Jurian Rademaker and QConcepts play in this?

Film + talk | Friday 6 November | 21:00 | LUX 3 | 100 min
After the film, Ad van Wijk, entrepreneur in the field of renewable energy, and John Schermer, head of the zonnecellengroep in Nijmegen, will talk about the importance of technological developments in the field of renewable energy. Why should we switch to renewable energy and how should we go about it? Which innovations work and which do not?


The Speed of Light & The World of the Very Small

The Speed of Light
Mels van Zutphen | experimental | 25 min | 2015
In 2011, the OPERA experiment reported that neutrinos had travelled faster than the speed of light from CERN in Switzerland to Gran Sasso in Italy. Visual artist Mels van Zutphen was inspired by this and set out on this same journey by car. Instead of 0.0024 seconds, he did it in 12 days. The film is a travelogue with hypnotic images played back at different speeds.

The World of the Very Small
Péter Akar | documentary | 30 min | 2015
The world of quantum mechanics is the world of the infinitesimally small and of high science. This documentary shows it is also the world of our everyday lives. The film features several young quantum physicists from Imperial College in London, passionately talking about their profession.

Film + talk | Thursday 5 November | 21:00 | LUX 2 | 85 min | language: English
Physics is facing an enigma. The unification of the two fundamental theories, quantum mechanics and the theory of general relativity, into a single theory of quantum gravity has so far proved elusive. Will there ever be a ‘theory of everything’? We will discuss this question with Renate Loll, Professor of Theoretical Physics at Radboud University.

Spinoza
Robin Lutz | docudrama | 87 min| 2015
This original film uses a unique mix of documentary, feature film and animation techniques to tell the story of the renowned Dutch philosopher Baruch Spinoza and his lasting influence. His life is re-enacted in dramatised scenes, but his contemporary significance is shown in a documentary style. In this way, this gripping film reveals the unremitting strength of Spinoza in all its glory.

Film + talk | Thursday 5 November | 16:00 | LUX 2 | 110 min
Can free will be detected in our brains? Peter Hagoort of Radboud University will give an introduction to Spinoza’s views on free will and how they correspond with modern ideas in neuroscience. What influence does modern neuroscience have on the age-old debate of free will?

The Stanford Prison Experiment
Kyle Patrick Alvarez | drama | 122 min | 2015 | Dutch premiere
Intense film adaption (Sundance winner) of the controversial experiment that Stanford professor Philip Zimbardo conducted in 1972 with his students. The students were divided into prisoners and guards. The experiment was meant to last two weeks, but soon got out of hand. With its impressive star cast, including Billy Crudup as Zimbardo, director Kyle Patrick Alvarez delivers a haunting film about the corrupting role of power that will leave you with goose bumps.
Public opening | Wednesday 4 November | 20:15 | LUX 6 | 140 min | language: English
Producer Brent Emery will speak about his close cooperation with Philip Zimbardo in producing this film.

Film + talk | Friday 6 November | 19:00 | LUX 4 | 155 min | language: English
Does power corrupt? How important was Zimbardo’s experiment for the social sciences? Psychologist Paul van Lange of VU Amsterdam and producer Brent Emery talk about this famous and notorious experiment.


Symmetry
Ruben van Leer & Juliette Stevens | dance & opera film | 53 min | 2015
Symmetry is an opera and dance film about a scientist at CERN who has lost his passion for his job. That changes when he discovers irregularities in the system and the voice of a mysterious woman entrains him and lets him experience timeless love. The preceding short documentary, Symmetry Unravelled by Juliette Stevens, shows how the different art disciplines and advanced techniques collaborate to tell this modern love story.

Film + talk | donderdag 5 november | 17:00 uur | LUX 3 | 80 min | language: English
After the screening, philosopher and former performer Camille Buttingsrud will give an in-depth talk about the link between science and art. She will also present some philosophical ideas about the way dancers reflect through their body using emotions.

Film | Friday 6 November | 11:30 | LUX 2 | 53 min


Film + The Awards | Sunday 8 November | 19:00 | LUX 6 | 120 min
Symmetry will be screened once more during the award show, during which physicist Sijbrand de Jong, the new chair of the board of CERN, will talk about the translation of science into art with film scholar Patricia Pisters and filmmaker Ruben van Leer.
That Sugar Film
Damon Gameau | documentary | 100 min | 2014
Actor-director Damon Gameau decides to consume as much sugar as the average person during the course of a month: 40 teaspoons per day. But instead of junk food like chocolate and ice cream, Gameau primarily eats food we consider to be healthy, but secretly contains a lot of sugar. With the help of actors such as Hugh Jackman and Stephen Fry, Gameau films the effect of sweetness on his body and mind in a humorous, candy-coloured style.

Film | Friday 6 November | 12:00 | LUX 3 | 105 min

Film + talk | Saturday 7 November | 18:30 | LUX 3 | 130 min
What are the effects of added sugars? Is the government or the citizen responsible? What can we actually still eat? Professor Paul de Vos of Radboud University and nutritionist Sonja van Oers of HAN University of Applied Sciences will discuss these questions and more.

Film + talk | Sunday 8 November | 10:00 | LUX 4 | 115 min
What complex world is hidden behind the products you purchase in the supermarket? Is sugar really so harmful? Joszi Smeets, director of the Youth Food Movement, gives an introduction about healthy food.


The Visit
Michael Madsen | documentary | 83 min | 2015
What would happen if an alien were to visit Earth? The film The Visit—An Alien Encounter offers a backstage look at the UN, NASA, and the International Space University. This mockumentary by director Michael Madsen presents a chillingly plausible scenario of a first encounter with an alien.


Film | Thursday 5 November | 11:00 | LUX 2 | 90 min

Film + talk | Friday 6 November | 16:30 | LUX 3 | 105 min
Extraterrestrial life continues to fascinate us, and with the discovery of water on Mars, it has become a real possibility. Lucas Ellerbroek, astronomer and author of Planetenjagers, will offer a brief introduction to the film and will answer questions after the screening.

Film + talk | Sunday 8 November | 21:00 | LUX 2 | 125 min
Do you believe in aliens? Scientist and philosopher Coen Vermeeren talks about why it is highly probable that extraterrestrial traffic is already present on and around our planet. He advocates a scientific attitude toward UFOs.


FILM | Light
Light plays an essential role in our lives and in science. Without it, film wouldn’t exist. InScience is dedicating a portion of the programme to the theme ‘light’, showing how light shapes our lives. This theme is explored in-depth through the use of documentaries, science fiction blockbusters, and short, experimental films.

Hollands Licht
Peter-Rim de Kroon | documentary | 95 min | 2003
Is there such a thing as real ‘Dutch light’, the gorgeous light that can be seen in the paintings by the Dutch masters? Hollands Licht is a documentary about the myth and reality behind the Dutch light that has become famous thanks to the art of painting.

Film + talk | Saturday 7 November | 14:15 | LUX 3 | 125 min
Filmmaker Pieter-Rim de Kroon will give a brief introduction about how he engaged with light during the production of the film. After the screening, he will discuss the existence of this Dutch light with Pieter Roelofs, curator of 17th century Dutch paintings at the Rijksmuseum, and Peter Paul Hattinga Verschure, meteorologist, artist, and weather enthusiast.

Interstellar
Christopher Nolan | science fiction |169 min | 2014
Cooper dreams of travelling in space and his wish is fulfilled when NASA contacts him. Earth has become uninhabitable so Cooper must go in search of a new planet. This exciting science fiction adventure is a plausible depiction of travelling through spacetime.
Film | Friday 6 November | 11:00 | LUX 6 | 169 min

Film + talk | Saturday 7 November | 21:00 | LUX 4 | 185 min

Spiral Galaxy - de melkweg ontrafeld
Maarten Roos | documentary | 45 min | 2009
What does our universe look like? In this inspiring documentary, scientists discuss the story behind the revolutionary discoveries of our galaxy. Few people know that Dutch astronomers were the first to map out the Milky Way.
Pre-film + film + talk | Thursday 5 November | 14:00 | LUX 2 | 65 min
Does the Milky Way really fascinate you too? Filmmaker Pieter-Rim de Kroon will offer an introduction to the film.
Short Film Compilation: Light
Film block + talk | Sunday 8 November | 14:00 | LUX 2 | 80 min
In this special programme about light, we will fix our gaze on experimental, short films in both 2D and 3D. The short films will transport you to other realms, alter your perspective, hypnotise you, and let you experience new sensations. All of these short films use light as an important tool for achieving this.
Play Within a Play – Yasmijn Karhof | experimental | 13 min | | 2013
Hole – Wouter Venema | experimental | 5 min | 2013
The Sun – Lyndon Lorenz | experimental | 3 min | 2013
ISS Startrails – TRONized – Christoph Malin | experimental | 4 min | 2013
Sync – Max Hattler | experimental | 9 min | 2010
Barcode III.0 - Adriaan Lokman | experimental | 9 min | 2013
ORA – Philippe Baylaucq | experimental |15 min | 2011 |
The Magic of the Magic Lantern
Performance + talk | Sunday 8 November | 16:45 | LUX 3 | 75 min
When Christiaan Huygens invented the magic lantern in 1659, he probably didn’t dare predict that it could be the precursor to something as big as the cinema. Some people will claim that films have replaced the magic lantern, but Elisabeth Waagmeester-Wagenaar has kept the tradition alive. Now she brings her lantern to InScience for a special performance as magical as the name suggests. Prior to the performance, Frank Kessler and Sarah Dellmann will talk briefly about the research project they have recently launched at Utrecht University: A Million Pictures: Magic Lantern Slide Heritage as Artefacts in the Common European History of Learning.

FILM Special | BIO·[email protected]
Film + talk | Saturday 7 November | 13:00 | LUX 2 | 120 min
The InScience Special zooms in on a specific topic in science and the Special for 2015 is BIO·FICTION. In the spring of 2014, the BIO·FICTION Science, Art & Film Festival was held in Vienna, an event completely dedicated to the field of synthetic biology. A number of the most successful films will be showcased at InScience.
Luminescent plants that replace streetlights? Bacterial computers? Tattoos that tell us how our bodies are doing? It sounds like science fiction, but in the world of synthetic biology, this future is very much within reach. The Special consists of a film block in which scientists, philosophers, and artists reflect on the content of the films. Philosopher and biologist Ellen ter Gast and philosopher and programme creator Lisa Doeland will moderate the discussion.
Talk with:
Wilhelm Huck, Professor of Chemistry at Radboud University; Frank Theys, filmmaker; Floris Kaayk, artist; Laurens Landeweerd, philosopher at Radboud University; Vitor Martins dos Santos, Professor of Synthetic Biology at Wageningen University; and Lucas Evers, head of the Waag Society Open Wetlab.
Public Misunderstanding of Science | documentary | 6 min | 2011
Bacteria to the Future | animation | 4 min | 2014
Bioluminescent Streetlamps | animation | 2 min | 2013
Inorganica | documentary | 16 min | 2013
Quanticare | science fiction | 2 min | 2012
Chlorotherapy | science fiction | 4 min | 2014

De Kennis van (N)u
Sunday 8 November | 10:00 | LUX 6 | 90 min
NTR is interested in your opinion. Like a true Nils Holgersson, researcher Thomas Lameris flies with barnacle geese to a breeding ground in Arctic Russia. He knows where his geese are headed, but doesn’t know the route they take and how they plan their trip. For that reason, Thomas equipped 40 geese with GPS trackers last year. Every five minutes, the apparatus saves the exact location of the goose. Now Thomas is returning to Russia to find the geese with the trackers and to download the data. De Kennis van Nu is going along on the expedition and will spend three months in a former Soviet weather station on the tundra for the real fieldwork.

De Kennis van Nu is NTR’s science TV programme, presented by Diederik Jekel and Elisabeth van Nimwegen. It airs each Wednesday at 19.20 on NPO 2.

FILM Special | Drones
Saturday 7 November | 21:30 | LUX Synthonzaal 7 | 90 min | language: English
It is the first time a Dutch Film Festival will show a series of shorts about and made by drones. The festival combines these shorts with live drone demonstrations. From the Himalayan Glaciers to Chernobyl, we will see how drones can easily reach places we humans cannot. These shorts will show you the freedom of filming and conducting science with drones. Walter Immerzeel, researcher at Utrecht University, will explain how one can construct 3D maps of landscapes using drones. Kirk Scheper, researcher at Delft University of Technology, will talk about autonomous drones. Massoud Hassani, graduate at Eindhoven Design Academy and founder of Mine Kafon, will talk about the drone he has designed: its goal is to automatically detect and detonate mines. Both Kirk and Massoud will conduct live drone demonstrations.

OK-Go: I Won’t Let You Down | video clip | 5 min
Ambulance Drone Film | documentary | 3 min
Monitoring Himalayan Glaciers | documentary | 8 min
The Iranian Drone That Saves Lives | documentary | 4 min
DJI Stories: The Lost City of Chernobyl | documentary | 6 min
FPV Drone Racing in Rural Canada | documentary | 6 min
Left Behind - FPV | documentary | 3 min
FILM Special | Go Short Flirts with Science
Thursday 5 November | 12:00 | LUX 3 | 70 min
Saturday 7 November | 14:00 | LUX 4 | 70 min
Especially for InScience, Go Short—International Short Film Festival Nijmegen has compiled an attractive short film programme that flirts with science. You can expect everything from a man stuck in his spacesuit, to a brain that wants to escape because it is through with its experimental existence, to amusement park attractions of disproportionate size for the measurement of brain activity, and an investigation into the reason behind recurring dreams about squirrels.
A Living Soul | science fiction | 29 min | 2014
Protoparticles | science fiction | 8 min | 2009
Six Easy Pieces | experimental | 10 min | 2010
The Centrifuge Brain Project | comedy | 7 min | 2012
Traumdeutung | animation | 5 min | 2010
Bottom Feeders | animation | 3 min | 2015

FILM Special | Frau im Mond Concert Film
Fritz Lang | science fiction | 156 min | 1929
Film + concert | Friday 6 November | 20:00 | LUX 6 | 185 min with intermission
Fritz Lang is the German director who created Metropolis, the first feature-length science fiction film, but he also directed another science fiction classic: Frau im Mond. This film tells the story of a scientist who believes that gold lies on the moon, and is therefore considered a fool. He meets an entrepreneur with whom he builds a rocket. Together with two assistants, a young stowaway, and a criminal who has managed to work his way in, they set off for the moon. Will they be able to survive their trip to the moon despite their different motivations? Find out in this special concert film with live piano accompaniment by Joost Langeveld.
SCIENCE | Big Ideas
During ‘Big Ideas’, you will follow the most thrilling developments in science. Each day of the festival, a Big Ideas event is held in coordination with Radboud Reflects. During these events, a leading scientist or specialist is interviewed and engages in conversation with the audience.
Big Ideas | Kevin Warwick | Hello Cyborg!
Thursday 5 November | 19:00 | LUX Synthonzaal 7 | 90 min | language: English
Imagine a future in which robots have biological or part-biological brains and in which neural implants link the human nervous system bi-directionally with technology and the Internet. Kevin Warwick, Professor of Cybernetics at Coventry University, thinks this is possible and, what’s more, he’s already experimenting with it on himself. The possibilities are endless. The use of implant and electrode technology can be employed to create biological brains for robots, to enable human enhancement, and to diminish the effects of certain neural illnesses. Are cyborgs our future? Alejandro Tauber, editor for Motherboard Netherlands Vice, will be the moderator of this panel.
Big Ideas | Koert van Mensvoort | The Technological Person
Friday 6 November | 19:00 | LUX Synthonzaal 7 | 90 min
The relationship between humans, nature, and technology is changing at lightning speed. With his projects, scientist, philosopher, and artist Koert van Mensvoort joins the discussion surrounding new prospective developments that will upset the boundary between nature and technology. Koert van Mensvoort is the director of the Next Nature Network, Next Nature fellow at the Eindhoven University of Technology and board member of the Society of Arts at the Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences (KNAW). With his philosophical concept ‘Next Nature’, he wants to illustrate that our technological environment has become so complex and autonomous that we are in the process of creating a new human nature.

Big Ideas | Daniël Wigboldus | Psychological Experiments
Saturday 7 November | 19:00 | LUX Synthonzaal 7 | 90 min
The Stanford Prison Experiment and the Milgram Experiment are the two best-known social psychological science experiments. They are both particularly famous (or rather infamous) for revealing the extent to which humans are capable of immoral and violent behaviour. Power corrupts. Psychologist Daniël Wigboldus, dean of the Faculty of Social Sciences at Radboud University, provides an explanation for the two experiments and talks about why these were so important.

Junior Big Ideas | Diederik Roest | Black Holes do Exist!
Sunday 8 November | 16:00 | LUX Synthonzaal 7 | 90 min
Have you always wondered why there are seasons? Did you know there's a gaping black hole in the middle of the Milky Way? And how does that affect earth's seasons? Meet your host of Junior Big Ideas, physicist Diederik Roest of the University of Groningen, who will be present to answer these and any other questions young science enthusiasts might have. Some of you may remember him from his recent appearance on the TV programme, De Wereld Draait Door, where he demonstrated his favourite scientific experiment.

Big Ideas | Amade M’Charek | Who are You? Nature, Nurture and Genes
Sunday 8 November | 19:00 | LUX Synthonzaal 7 | 90 min
Much of our personality is already set by our genes. Will you get sick? Wind up on a path of criminality? Or will you win a Nobel Prize? Genetics play a key role in social issues such as illness and health. But what role does it play in our vision of who we are? In what way does genetics contribute to the classic tension between nature and nurture? Amade M’Charek is a Professor of Anthropology at the University of Amsterdam. M’Charek is a specialist in the field of genetic diversity, forensic identification, and relationships between science and racial classifications.
WED + THURS PROGRAMME [1 page] indicate NTR Festival Guide
FRI PROGRAMME [1 page]
SAT PROGRAMME [1 page]
SUN PROGRAMME [1 page] designate ROBOT DAY
SCIENCE | Lectures
The InScience programme offers inspiring lectures covering a variety of topics. Let your eyes deceive you here and now or journey through space and time with scientific journalist George van Hal.

The Eyes Deceive
Thursday 5 November | 18:45 | LUX 6 | 90 min
Why do we see things that aren’t there? Magician and philosopher Tilman Andris and neuroscientist Rob van Lier of the Donders Institute at Radboud University, use magic tricks and optical illusions to explain why we can be so easily deceived. As such, it appears that the world we see is largely a creation of our brains.
Filosofisch Café Spinoza
Thursday 5 November | 20:30 | Mariënburgkapel | 60 min
How relevant is a 17th century philosopher in this day and age? In this collaboration between InScience and Filosofisch Café Nijmegen, we take a look at the philosophy of the Netherlands’ most famous philosopher: Spinoza. As a follow-up to the documentary shown in the afternoon, we will continue to philosophise in the chapel café with neuroscientist Peter Hagoort of Radboud University (who features in the documentary) as well as Piet Steenbakkers, Professor of Spinoza Studies at Erasmus University Rotterdam.
The Fifteen Project | DUET
Dance performance + talk | Thursday 5 November | 21:30 | LUX Synthonzaal 7 | 60 min
Did you know that you mirror the actions of others in your brain? Choreographer Arno Schuitemaker uses mirror neurons as inspiration for the dance performance The Fifteen Project | DUET, as performed by Manel Salas Palau and Mitchell-Lee van Rooij. Our mirror neurons allow us to unconsciously share the movements of the dancers. Following the performance, Arno Schuitemaker will talk about his curiosity about the physical relationship between dancer and spectator and will pose the question: how do I relate to the other?
‘Inquiry-based Learning’ Masterclass
Friday 6 November | 15:30 | LUX 2 | 150 min | register: insciencefestival.nl
On 6 November, one of the theatres at LUX will be transformed into a lecture hall. During this afternoon, teachers, students, and other educational professionals who would like to stimulate a curious, investigative attitude in children will set to work exploring the pedagogy of ‘Inquiry-based Learning.’ This masterclass is offered by The Science Hub at Radboud University.
Einstein @ The Movies
Friday 6 November | 18:30 | LUX 2 | 90 min
Exactly a century ago, Einstein completed his theory of relativity, which drastically altered our perception of space and time. In this lecture, theoretical physicist Karel Van Acoleyen of Ghent University will explain this wonderful theory and illustrate how the theory of relativity plays an important role in many films. You can expect a trip through both the science and fiction of zero gravity, time travel, black holes, wormholes, and much more.

Light and Magnetism: a Brilliant Combination
Friday 6 November | 20:30 | LUX 2 | 90 min
Have you ever played with light using a lens or a prism? Then you have seen how light and material influence one another, but did you know that light and magnets also affect each other? Spinoza Prize winner Theo Rasing, professor of experimental physics at Radboud University, talks about his groundbreaking research into the influence of laser light on magnets. He has developed a technique to manipulate the poles of magnetic particles with the help of a laser. This technique should lead to extraordinary new possibilities, such as ultra-fast data storage on a hard drive.
Trans-species Tribunal
Saturday 7 November | 17:00 hours | LUX Synthonzaal 7 | 90 min | language: English
Are there limits to what we ought to do in science and art? How would you judge these limits? This is what we will investigate in the Trans-species Tribunal. A short film, Pig Child, by Lucy Campbell, about a woman who infuses her embryo with pig DNA, will serve as an introduction. Lucas Evers from the Waag Society will present "Trust me, I'm an artist", a real-life art project where human and animal DNA were combined. His co-presenter, Slovenian artist and scientist, Špela Petrič, also participated in that project. The ethical boundaries of this kind of research will be discussed.

Travelling through Space and Time
Sunday 8 November | 19:15 | LUX 2 | 60 min
Science fiction films transport us with astonishing ease to distant stars and planets, and even other time periods. Scientific journalist George van Hal of the New Scientist, will take the audience along on a journey through space and time. On this journey, he will explain how Einstein's ideas are still relevant today and open the doors to a future similar to that portrayed in films such as Star Trek and Interstellar.

Artist meets Scientist
Part of The Awards | Sunday 8 November | 21:00 | LUX 6
The Besiendershuis is continually seeking out unique cooperative ventures in Nijmegen, with the aim of combining art, culture, cultural history, knowledge and business in extraordinary new ways. InScience will serve, among other things, as a platform where artists and scientists meet. While the final products of this interaction remain to be seen, the anticipation adds a great deal of excitement. Artist Sanne Willemsen and psychiatrist Anne Speckens of the Radboud University Medical Centre's Mindfulness programme will meet to discuss options for collaboration. During the awards ceremony on Sunday evening, they will talk about their meetings and how science and art can reinforce each other. Sanne Willemsen will also present her book, Come on Down and See the Idiot Right Here, as an InScience exhibit. She will tell stories of people whom many people consider fall outside of society. These stories offer a unique glimpse of these individuals' world and lifestyle on the fringes of society.

Odd Talks
Sunday 8 November | 21:00 | LUX Synthonzaal 7 | 110 min
Oddstream focuses on audiovisual art, design and e-culture with an extensive array of exhibitions, new productions, artists-in-residence, workshops, educational programmes and lectures. Odd Talks are inspiring sessions that shine a spotlight on the latest technological advances. The upcoming session will present innovative inventors and initiatives centred around technology and nostalgia, architecture and videomapping, as well as digital manufacturing and other topics.

SCIENCE | DIY Lab
DIY Labs are open daily in the Mariënburgkapel. Simply drop by, suit up in a lab coat and experience what it's like to be a scientist - or an artist!
Editing Analogue Images
Thursday 5 November | 13:00 | Mariënburgkapel | 60 min
Quick and dirty: This hands-on film workshop teaches participants how to create their own animations directly on (celluloid) film without ever picking up a camera. Join in to produce amazing abstract animations and create a splash by drawing, painting, etching, scratching, bleaching and sanding on 16 mm filmstrips. Esther Urlus, co-founder of WORM, a workplace for filmmakers in Rotterdam, will demonstrate how the process works.
Dissecting the Brain
Thursday 5 November | 16:00 | Mariënburgkapel | 60 min
How do rats move? Where are their instincts located? Roll up your sleeves and sharpen your scalpel! This DIY Lab will lead you to the answers as you slice through the complex structure of a rat's brain. Tineke van Rijn and her team at the Donders Institute will be there to guide you along the connections and lobes on your journey through the grey matter.

Paint like Rembrandt
Friday 6 November | 13:00 | Mariënburgkapel | 60 min
Learn to paint like the old masters! The documentary filmmakers of Hollands Licht examine the unique effects of light captured in classical masterpieces by such painters as Rembrandt and Vermeer. Diederick Grootjans will teach you the basics of their techniques in this DIY Lab.
Discover Microorganisms
Friday 6 November | 16:00 | Mariënburgkapel | 60 min
This hands-on lab will introduce you to the world of microorganisms that appears under the microscope. Join in and isolate your own DNA. Discover how the alcohol is produced in InScience beer and make a batch of yoghurt.
This programme is offered in collaboration with the Soehngen Institute of Anaerobic Microbiology.
You be the Judge
Saturday 7 November | 13:30 | LUX Synthonzaal 7 | 120 min
Learn how to plead your own case, or adjudicate like a judge with Professor of General Law, Roet Schutgens. Under his guidance, this workshop gives participants the opportunity to experience litigation from the perspectives of the different parties involved.
Encrypt your Data
Saturday 7 November | 16:00 | Mariënburgkapel | 60 min
Let's face it: your information may be out there in the streets. At least it will be in this digital age if you don't use effective security measures and privacy settings. Whether you're a technophobe or a computer nerd, this DIY lab will teach you how to lock away holiday photos, bank information and personal chats. However, Make sure not to come empty-handed, as participation requires using a smart phone or laptop.

Program your Own Robot
Sunday 8 November | 13:00 and 16.00 | Mariënburgkapel | 90 min
Have you always wanted to program your own robot? Mike Ligthart, an Artificial Intelligence Master's student, will show you how! A specialist in social robotics, Mike will guide you as you create your own care robot - like the one in the documentary, Ik ben Alice.

SCIENCE | Meet the Expert
Have you always wanted to know how your brain works? Would you like to figure out when robots will take over the world? Are you curious about the influence of culture? Or, would you like a personal interview with a filmmaker? Meet the Expert offers great opportunities to personally address questions like these to the people who ought to know. Check out our website and social media sites regularly to find out which scientists, filmmakers and artists will be scheduled each day!

Thursday 5 November | 19:00 | Mariënburgkapel | 60 min
Friday 6 November | 20:00 | Mariënburgkapel | 60 min
Saturday 7 November | 20:00 | Mariënburgkapel | 60 min
Sunday 8 November | 20:00 | Mariënburgkapel | 60 min
In collaboration with the Dutch National Research Agenda.
Science | Experiments
Get out of the cinema seat and join in the adventure of science! Throughout the day, scientific experiments will be open to anyone who'd like to participate in the Mariënburgkapel.

Close-up of the Brain
Thursday | 12:00 - 21:00 | Mariënburgkapel
The Donders Institute will be offering a glimpse under the cranium at the human brain, the most complex and crucial organ we have. Drop by and examine a real human brain in formaldehyde. Compare its structures to a rat's brain under the microscope. And, if you're in a daring mood, you can even touch the small grey mass.

Under the Microscope
Thursday through Saturday (continuous) | 11:00 - 21:00 | Mariënburgkapel
Have you ever seen bioluminescent bacteria? Have you always wanted to know what microorganisms are on your hands? Are there any red bacteria? What exactly does beer contain? Drop by, peer through a microscope and learn about microbiology, the science that makes the invisible visible.
This programme is offered in collaboration with the Soehngen Institute of Anaerobic Microbiology.

DarwinTunes
Thursday through Saturday (continuous) | 11:00 - 21:00 | Mariënburgkapel
Can a computer program compose new music? DarwinTunes, a collaborative project between scientists and artists, was created for that very purpose. Simply select some beautiful fragments of music and give those fragments the chance to evolve into a life of their own. Music through evolution!

NEMO at the Table
Thursday through Sunday (continuous) | 11:00 - 21:00 | Mariënburgkapel
Everything we see is light. Yet, there's so much we don't see. For a chance to play with light, swing by the experiments offered by NEMO. Discover how white daylight is actually comprised of all the colours in the rainbow. Focus light to amplify its power, and refract it for a distorted new perspective.


Cosmic Radiation
Thursday through Sunday (continuous) | 11:00 - 21:00 | Mariënburgkapel
You'd never know by looking, but atomic nuclei are shooting stealthily around you all day. These miniscule particles travel at high speed from outer space to earth. A spark caused by charges converts their energy into lightning flashes. Create your own lightning flash. Just press the button, and see what happens!

Measure by Measure
Thursday through Sunday (continuous) | 11:00 - 21:00 | Mariënburgkapel
How good are you at estimating? Test your skills at guessing amounts and take part in a live experiment. We'll tell you what theory we've tested after you've wagered a guess.

Mindlight
Saturday | 12:00 - 21:00 | Mariënburgkapel
Do you stay calm in stressful situations? Put yourself to the test. Enter a creepy dark house alone, but don't let your nerves get the better of you. By staying calm you can dispel the darkness. To play this computer game, you'll not only hold a controller, but also place an EEG recorder on your head. Find out first-hand how serious games with neuro feedback can help children with anxiety disorders.

Image and Sound
Saturday (continuous) | 12:00 - 21:00 | Mariënburgkapel
How does music affect the way we perceive beauty? In this experiment, participants will look at a number of paintings and choose the music they feel best matches each work of art. Will you make the same choices other participants do?
Robot Demonstration
Sunday 8 November (continuous) | 10:30 - 18:00 | Mariënburgkapel
Have you always wanted to see a robot in action? Students in the Artificial Intelligence degree programme at Radboud University and artist Rob van der Burg, will hold a demonstration presenting robots of many different types and sizes.
ART | Exhibition
Discover the wonders of science and art cross-pollination! Stroll along the different art exhibits and check out the performances at LUX, on Mariënburgplein and in the Mariënburgkapel.
Animethic
Iris Sijbom
LUX, first floor
The Animethic photo exhibit focuses on cooperation between humans, nature and animals. It also conveys the interdependence between humans and animals. Using photography, Iris Sijbom enters and portrays the domain where humans have complete control over animals: the laboratory. Sijboom's photos depict laboratory animals as resilient individuals, and raise awareness of the conditions behind laboratory walls.

Botanicus Interacticus
Disney Research Lab | Ivan Poupyrev | Jonas Loh | TheGreenEyl | Philipp Schössler | Christian Riekoff
LUX Café
Would you have ever thought you could interact with plants one day? Swing by and check out Botanicus Interacticus. Launched as an experiment by Disney Research Lab, this project features Touché technology that allows users to do just that! The soil surrounding the plants contains sensors that transmit electric signals through the plants, enabling them to sense touch. The system is so accurate

Translation education Bachelor's degree - The Open University
Experience Years of experience: 14. Registered at ProZ.com: Mar 2015. Became a member: Mar 2015.
ProZ.com Certified PRO certificate(s) N/A
Credentials N/A
Memberships N/A
Software Adobe Acrobat, memoQ, Microsoft Excel, Microsoft Office Pro, Microsoft Word, Powerpoint
Website https://dandylion.nl/
Professional practices Simon Adams endorses ProZ.com's Professional Guidelines (v1.1).
Bio
No content specified


Profile last updated
Jan 24, 2019More translators and interpreters: German to English - Dutch to English   More language pairsYour current localization setting

English

Select a language

All of ProZ.com
  • All of ProZ.com
  • Term search
  • Jobs
  • Forums
  • Multiple search