ProZ.com translation contests »
Annual ProZ.com translation contest: "Celebrations" » Dutch to French

The "qualification round" is now underway in this pair. Viewers are invited to rate one or more of the entries submitted. The most highly rated entries will proceed to the final round. The qualification round will end Jan 8, 2018 15:00 GMT.

Submission period:
Entries are submitted
Qualification round:
Peers rate entries to determine finalists
Finals:
Winners are selected by peers

Source text in Dutch

In de zeventiende eeuw krijgt de term carnaval in Europa de overhand voor feesten die zich kenmerken door vermommingen, ommegangen, de instelling van een spotheerschappij met een eigen hiërarchie en uitbundig eten en drinken. In de middeleeuwen sprak men van de Vastenavondviering, waarin men nog één keer luidruchtig kon feestvieren met veel spijs en drank om vervolgens vanaf Aswoensdag de Rooms-kat​holieke vastentijd in te gaan als voorbereiding op Pasen. In één van de verklaringen voor het woord carnaval wordt de relatie tussen dit uitbundige feest en de daarop volgende vasten gelegd: carne vale betekent vlees vaarwel. Een andere verklaring voor het woord bestaat uit de veronderstelde afleiding van carrus navalis, een scheepswagen die in de Vastenavondtijd door de straten werd getrokken met aan boord vermomde vierders.

Carnaval in Nederland

Het carnaval is een feest dat vooral in de provincies Limburg en Noord-Brabant drie dagen lang het dagelijks leven in zijn greep heeft. Carnavalsvierders trekken verkleed door de straten en zoeken elkaar op in kroegen en feestzalen. De feestlocaties zijn versierd met maskers en serpentines en de feestmuziek kent zijn eigen carnavalsrepertoire.

Het tijdstip van de viering is afhankelijk van de wisselende datum waarop Pasen jaarlijks gevierd wordt. De zevende zondag voorafgaande aan Paaszondag is carnavalszondag. De vele Prinsen Carnaval nemen op carnavalszaterdag of -zondag voor drie dagen op rituele wijze de macht van de burgerlijke autoriteiten over in dorpen en steden (de machtsoverdracht of sleuteloverdracht) en vieren met hun onderdanen, de carnavalsvierders, de tijdelijke vestiging van hun narrenrijk. Carnavalsvierders verkleden zich in een door hun gewenste uitdossing en nemen in een driedaagse carnavalsroes bezit van de straat en de café’s. Op één van de drie carnavalsdagen trekt de optocht door de straten: de zegetocht van Prins Carnaval. En op carnavalsdinsdag rond middernacht wordt in veel plaatsen in een collectief afsluitingsritueel afscheid genomen van het narrenrijk en zijn Prins. Carnavalsmascottes en symbolen worden dan verbrand, begraven of verdronken. Op Aswoensdag wordt het dagelijkse leven weer opgepakt.

There were 9 entries submitted in this pair during the submission phase.

Those entries will now be tagged and rated individually by interested parties with relevant experience to determine which entries will advance to the finals round.

You must be logged in to rate and vote in ProZ.com translation contests. For certain forms of participation, membership may be required.

Login now »


Entries (9) Expand all entries

Filter entries
Language variants:
Entry #18739 — Variant: Not specified
Entry tagging:
 
 
 • No "like" tags
Entry #20702 — Variant: Not specified
Entry tagging:
 
 
 • No "like" tags
Entry #18601 — Variant: Not specified
Entry tagging:
 
 
 • No "like" tags
Entry #18925 — Variant: Standard-France
Entry tagging:
 
 
 • No "like" tags
Entry #18710 — Variant: Not specified
Entry tagging:
 
 
 • 1 user entered 1 "like" tag
fêtes caractérisées par des déguisements
Flows well
meilleure ​traduction​ des diffé​rentes pro​posiions
Entry #18310 — Variant: Standard-France
Entry tagging:
 
 
 • No "like" tags
Entry #18784 — Variant: Not specified
Entry tagging:
 
 
 • 1 user entered 1 "like" tag
Parmi les nombreuses explications figure celle qui fait le rapprochement
Flows well
Entry #18533 — Variant: Not specified
Entry tagging:
 
 
 • No "like" tags
Entry #19213 — Variant: Not specified
Entry tagging:
 
 
 • 1 user entered 1 "like" tag
 • 1 user disagreed with "likes" (1 total disagree)
-1
1
des fêtes marquées par des déguisements
Flows well
very good ​translatio​n


ProZ.com translation contests

ProZ.com translation contests offer a fun way to take a break from your normal routine while testing and honing your skills with fellow translators.


ProZ.com Translation Contests. Patent pending.

Your current localization setting

English

Select a language

All of ProZ.com
 • All of ProZ.com
 • Term search
 • Jobs
 • Forums
 • Multiple search